szabadság

Kérdés

T Szakértő ! RLB programmal dolgozom , most hogy próba bérelszámolást végeztem tapasztalom ,hogy nem minden hónapban azonos a bér fix bér esetén , ha szabadságot számolok el változik az összeg nem mindegy melyik hónapban vagyok szabin ,és nem marad fix mint tavaly.Kérem a segitségét ,hogy kézzel hogyan kell leszámfejteni a szabadságot. Illetve , ha nem szeretnénk hogy kevesebb legyen a bér a bruttónál mert a ledolgozandó órák száma kevesebb pl:160 óra, hogyan tudom ezt kompenzálni , szabad-e egyáltalán kiegésziteni. Sürgős segitséget szeretnék kérni, 31-én számfejtemen kell és 01 hóban több a bér mint a bruttó. Köszönettel

Válasz

Tisztelt Kérdező!

A probléma alapja, hogy többféleképpen értelmezhető a munkatörvénykönyv ide vonatkozó szabálya.  Az NGM a mai napon választ adott a szabadságra számítandó távolléti díjjal kapcsolatban, amely az alábbi:
„Ha a dolgozó szabadságra megy a hónapban, akkor az arra a napra őt megillető távolléti díjat úgy kell kiszámolni, hogy a havi alapbért el kell osztani 174-gyel, majd fel kell szorozni annyival, ahány munkaóra van azon a napon. Ha több nap szabadságot vesz ki, akkor minden egyes napra külön ki kell számítani a távolléti díjat.
Ezután azt kell megnézni, hogy hány napot dolgozik abban a hónapban az alkalmazott. Az egy ledolgozott munkanapra jutó bér úgy jön ki, hogy a havi alapbért le kell osztani a - munkavállalóra irányadó általános munkarend szerinti - havi munkanapok számával. (A munkanapokba beleszámolnak a fizetett ünnepek, például január 1., március 15.) Meg kell nézni ezután, hogy a szabadságként kivett napokat levonva hány ledolgozott munkanap és fizetett ünnep marad a hónapban, majd ezeknek a számával kell felszorozni a napi munkabért.”

160 órával kapcsolatos távolléti díj számítás havi bér esetén az alábbiak szerint történik:

- az egy órára járó távolléti díj meghatározásakor úgy kell eljárni, hogy a havi alapbér összegét osztani kell az általánostól eltérő teljes napi vagy részmunkaidő esetén a százhetvennégy óra időarányos részével, azaz ez esetben 160 órával.

- a napi távolléti díj az egy órára járó távolléti díj és a napi munkaidő szorzata.

- a havi távolléti díj megegyezik az alapbérrel.