Polgárjogi Társaság bevallása (PJT)

Kérdés

Segítséget kérek ! 2012-ben alakult PJT, hogy a víz- és csatornaberuházást lebonyolítsa.Tagdíjat fizettek a tagok, valamint a beruházásra előleget.Sajnos nem számít nonprofit szervezetnek. Milyen bevallásokat kell elkészítenem? A tagdíj után kell társasági adót fizetnünk?

Válasz

A polgári jogi társaság, a magánjogi társaságok  alapvető formája. A rá vonatkozó jogi szabályozás ennek megfelelően a Polgári Törvénykönyvben van rögzítve.
Adózás szempontjából a legfontosabb adónemek a társasági adó, az iparűzési adó és az általános forgalmi adó.
a. Nyereség adózása:  a polgári jogi társaság nem jogi személyiség. Ez a jogi besorolás a nyereség adózására is hatással van. A nyereségadó szempontjából nem számít különálló adóalanynak. Ennek következtében önmagában sem társasági, sem személyi jövedelemadó fizetésére nem kötelezett. A nyereség után a társaság egyes tagjai adóznak részesedésük arányában. A fizetendő adó, a társaság tagjainak jogi besorolásától függ.
b. Iparűzési adó: a nyereség adózásával szemben az iparűzési adót maga fizeti. Ez azt jelenti, hogy vonatkozik rá az iparűzési adó fizetési kötelezettség, amennyiben ilyen jellegű tevékenységet folytat. . Az adó alapja az iparűzési tevékenységből származó nyereség.
c. Általános forgalmi adó: az Áfa szempontjából egységes adóalanynak
tekintendő. A társaság ezért a vállalkozás keretén végzett szolgáltatások és
értékesítések után forgalmi adót köteles fizetni. Egész csekély forgalom esetén
lehet alanyi adómentes.