Pizzéria adózási kérdései

Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Pizzéria/ételbár adózásával kapcsolatban szeretnék tájékoztatást kérni, amennyiben lehetséges. Egy SZJ553301 alá tartozó melegkonyhás egységben, mint étkezőhelyi vendéglátásban a pénztárgépben helyben fogyasztás esetén 5% áfa kódba kerül rögzítésre az étel, ill. a helyben készítet, nem alkoholtartalmú italforgalom. Helyben történő egyéb eladás /mint szolgáltatás/ a 27% áfa kulcsban szerepel /szeszes ital, palackos, dobozos üdítő ital, stb./. Sajnos az elvitelnél teljes a bizonytalanság. Ami bizonyos az elvitelnél /mint "kiskereskedelmi eladás"/, hogy a 27% áfá kódba kerülnek rögzítésre: a szeszes ital, üdítő, kávé, stb. Viszont elvitelnél nem tudjuk, hogy a 18%-ba, vagy a 27%-ba kell-e rögzíteni a pizzát, hamburgert, hot dogot, meleg szendvicseket ? Olyan értelmezések is olvashatók, hogy bizonyos esetekben a 20% hústartalom alatt 18%, felette 27% az áfa fizetési kötelezettség. Ez pizzák esetében lenne alkalmazható, de például meleg szendvicseknél 12-14% a hústartalom határa. A legtöbb terméknél nem éri el a 20%-ot /12-14%-ot sem/ a hústartalom. Van olyan pizza, amelyen nincs is hús. Meleg szendvicseknél, hamburgernél, hot dognál sem egyszerű a különböző áfa kulcsok alá való besorolás. Természetesen ennek eldöntése más fórumra tartozna, de egy kis pizzéria például hol kaphat segítséget ? KSH-nak írja le az összes termékét, azok összetételeit ? Ez sem lenne életszerű, nem várható el egy kis vállalkozástól ilyen szövevényes adminisztráció, ill. annak egy fiatal eladójától, felszolgálójától sem várható el ilyen követhetetlen áfa meghatározás. Lehetséges valamilyen korrekt, megnyugtató megoldást találni ? A szíves tájékoztatását előre is köszönöm.


Válasz

Tisztelt Kérdező!

Valóban nem várható el az eladótól a hamburger összetételének a vizsgálata, de az áfa törvény sem tér ki a hústartalomra, kizárólag arra, hogy ahhoz, hogy  az adott szolgáltatás az Áfa tv. 3. számú melléklet II. rész 3. pontja alapján 5 százalékos adómérték alá tartozzon, a következő feltételeknek kell együttesen fennállniuk:

·       Áfa tv. szerinti szolgáltatásnyújtásnak kell megvalósulnia,

·       ennek a szolgáltatásnak a Központi Statisztikai Hivatal Szolgáltatások Jegyzékének 2002. szeptember 30-án érvényes besorolási rendje szerint SZJ 55.30.1 alá kell tartoznia,

·       a szolgáltatásnak étel- és helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalomra kell vonatkoznia.

A feltételek közül bármelyik nem teljesül, az adott ügyletre a kedvezményes adómérték nem alkalmazható.

 A nem kedvezményes adómérték pedig a 27 %