Parkolóhely bérlet áfa levonása

Kérdés

Az a kérdésem, hogy amennyiben egy cég az irodabérlet mellett parkolóhelyet is bérel, akkor a parkoló bérleti díjának áfa része levonásba helyezhetö-e?


Válasz

Tisztelt Kérdező!

Amikor egy irodaház parkolójában kapunk olyan beállási lehetőséget, hogy az más nem használhatja, és esetleg a hely rendszámmal meg van jelölve, tehát meghatározott parkolóhelyekről van szó, akkor a szolgáltatás áfája nem esik a levonási tiltás alá.

A parkolási szolgáltatást az Áfa tv. általános szabályok szerint adómentes ingatlan-bérbeadás egy speciális esetének, a főszabálytól eltérően adóköteles szolgáltatásnak minősíti, azonban – a fent jelzett kivételes szabályt leszámítva – azt is kimondja, hogy a törvény a parkolási szolgáltatást terhelő ÁFA összege levonási tilalom alá esik.

Abban az esetben azonban, ha a parkolásra alkalmas ingatlant, a parkolóhelyeket olyan módon bocsátja rendelkezésre, adja bérbe a bérbeadó, hogy azon területek használatára kizárólagosan a bérbevevő jogosult (vagyis azt másnak a bérbeadó nem adhatja bérbe), akkor általános értelemben vett ingatlan-bérletről van szó  (SZJ 70.20.12.2,)  amelynek ÁFA tartalma – feltéve, hogy az adókötelessé tételt a bérbeadó választotta és az adólevonás egyéb feltételei is fennállnak – levonható a bérlő részéről.

 

Ebben az esetben javaslom, hogy  kérjék meg a számla kiállítóját, hogy szolgáltatásukat konkrét statisztikai besorolással számlázzák le.