Osztalék belföldön külföldi tulajdonosnak

Kérdés

Tisztelt Szakértő ! 2016. évben adózott eredményünk 10.821 eFt volt. Előző évekről a göngyölt eredménytartalék - (minusz) 569 eFt. Ezek alapján 10.252 eFt lehet a kifizethető osztalék. Kérdések: terheli-e adó a kifizetendő osztalékot belföldön és/vagy külföldön (100 %-os tulajdonosunk dán illetőségű vállalkozás) ill. lehet-e osztalékot fizetni a tőketartalék terhére is ? Köszönettel és üdvözlettel


Válasz

Tisztelt Kérdező, 

Az osztalék fizetést kifizetést korlátozza, ha vállalkozás eredménytartaléka negatív a fordulónapon. 2016-tól a negatív eredménytartalékot csak az adózott eredmény és a tárgyévben kapott (járó) osztalék fedezheti, a tőketartalék nem. 

A korábbi szabályozás értelmében, ha volt tőketartalék, a számításnál figyelembe vehető volt a negatív eredménytartalék fedezeteként. 

2016-tól ez már nem elegendő, még az üzleti év zárása előtt szükséges átvezetni a negatív eredménytartalék ellentételezésére. Ehhez azonban az is szükséges, hogy a tulajdonosok erről még a fordulónap előtt határozatot hozzanak.

Ha a belföldi vagy külföldi illetőségű személyek - akár természetes személyek, akár nem - osztalékból származó jövedelmet szereznek Magyarországon, akkor az adókötelezettséget a két érintett ország közötti, kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény alapján kell megvizsgálni.

Dániával van kettős adózatásról elkerülő egyezmény (2011.  évi LXXXIII. törvény ), ezért annak rendelkezései szerint kell az adókötelezettséget teljesíteni.