Online pénztárgáp

Kérdés

Lenne egy kérdésem, a páromnak van egy egyéni vállalkozása, amiben fő tevékenységi köre a: " 4741 Számítógép, periféria, szoftver kiskereskedelme " De nincs üzlethelyiség, sem raktárkészlet, megrendelés után szerzi be a termékeket és házhoz szállítja vagy érte jönnek lakásra. Online számlázóprogramot használunk, és minden esetben számlát írunk! Ebben az esetben is kötelező a pénztárgép?


Válasz

Tisztelt Kérdező,

A pénztárgépek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról szóló 48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet (a továbbiakban: NGM rendelet) 1. számú melléklete határozza meg azt a kötelezetti kört (adóalanyokat, üzleteket, illetve mozgóboltokat), akik nyugtaadási kötelezettségüknek kizárólag pénztárgéppel tehetnek eleget.

Általánosságban leszögezhető, hogy a végzett tevékenység jellege határozza meg azt, hogy az adóalany kötelezett-e pénztárgép használatára vagy sem, e tekintetben változás a korábbi, a számla, egyszerűsített számla és nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint a nyugta adását biztosító pénztárgép és taxaméter alkalmazásáról szóló 24/1995. (XI. 22.) PM rendelet szerinti szabályozáshoz képest nem történt. A pénztárgépes nyugtaadási kötelezettség szempontjából annak van jelentősége, hogy a vállalkozás ténylegesen milyen tevékenységet végez, nem pedig annak, hogy a vállalkozás tevékenységi engedélyében, illetve az egyéni vállalkozó vállalkozói igazolványában milyen TEÁOR számú tevékenység szerepel. A pénztárgép használatának kötelezettsége az adóalany által folytatott tevékenység TEÁOR számától függ. Ha az adóalany olyan tevékenységet folytat, melynek TEÁOR száma az NGM rendelet 1. számú mellékletében szerepel, abban az esetben nyugtaadási kötelezettségének kizárólag pénztárgéppel tehet eleget.