OEP finanszírozott, Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Kft. vagyunk

Kérdés

Milyen beszámolót kell készíteni. Van e változás a Kft,.és nonprofit Kft, beszámolója között. Éves bevételünk 950000e ft. Államháztartási, Kft.éi,és most 2010 éveben Kiemelkedően Közh. Nonp.Kft. vagyunk. TA.adó, IPA fizetése kötelező-e.

Válasz

A kiemelkedően közhasznú nonprofit kft.-re ugyanazon Gt.-beli és számviteli előírások vonatkoznak, mint a nem nonprofit kft.-re.
A nonprofit gazdasági társaságnak a számviteli törvény szerinti
éves vagy a számviteli törvény szerinti egyszerősített éves beszámolót kell összeállítania a törvényben megszabott beszámoló kritériumok alapján, de gondoskodni kell a közhasznúeredmény megállapításáról és bemutatásáról a számviteli politikában elıírtak szerint.

Társasági adókötelezettség
A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tao. tv.) különbséget tesz a nonprofit gazdasági társaságok adózásában aszerint, hogy a társaság rendelkezik-e közhasznú/kiemelkedően közhasznú besorolással vagy sem, illetve utóbbiak körében egy kivételes szabály is érvényesül. 


Az a nonprofit gazdasági társaság, amely nem rendelkezik közhasznúsági besorolással, az általános szabályok szerint (mint bármely cég) állapítja meg adóalapját, adófizetési kötelezettségét (alkalmazza az előlegfizetésre, a feltöltésre, a jövedelem-(nyereség-)minimumra vonatkozó szabályokat
A besorolással rendelkező nonprofit gazdasági társaság az adóévi adókötelezettségének a megállapítása során – a Tao. tv. 5. § (7) bekezdésében foglaltak szerint – a közhasznú szervezetre, kiemelkedően közhasznú szervezetre vonatkozó rendelkezéseket először abban az adóévben alkalmazhatja, amely évben ilyen szervezetként besorolást nyert. A közhasznú besorolás adóéven belüli változása (megszerzése) esetén – kivéve az átsorolás napjáig az igazolás kiadását – az adóév utolsó napján érvényes besorolásnak megfelelő rendelkezéseket kell az adóév egészére alkalmazni. Abban az esetben tehát, ha a nonprofit gazdasági társaság rendelkezik az adóév utolsó napján – általános esetben december 31-én – jogerős végzéssel besorolásáról, akkor a teljes adóévére vonatkozóan a Tao. tv. 6. § (4) bekezdése, illetve 13/A. §-a alapján határozza meg adókötelezettségét, illetve megilleti a Tao. tv. 20. § (1) bekezdés e) pontja szerint az adómentesség. Így kell eljárni bármely – a létesítő okirat módosításával – közhasznú, kiemelkedően közhasznú nonprofit gazdasági társaságként továbbműködő adózó esetén.  
Iparűzési adófizetési kötelezettség a bevallásban meghatározott fogalmak szerint történik.