Nyugdíj melletti munkaviszony járulékterhei

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy az alábbi esetekben milyen járulékfizetési kötelezettség terheli a munkavállalót, illetve milyen munkaügyi szabályok vonatkoznak (munkaidő stb) rá, - ha rehabilitációs járadékban részesül - ha rokkantsági ellátásban részesül (öregségi nyugdíjkorhatárt még nem töltötte be - 40 év jogosultsági időre tekintettel megállapított nyugdíjas nők esetében Várom mielőbbi válaszukat!! Köszönettel: Bagyóné

Válasz

Tisztelt Kérdező!

Több pontba, külön szedve adom meg az Ön kérdésére a választ:

  • A saját jogú nyugdíjas munkaviszonyban történő foglalkoztatása esetén meg kell fizetni a 27%-os mértékű szociális hozzájárulási adót, továbbá a járulékalapot képező jövedelem után meg kell fizetni a 4% természetbeni egészségbiztosítási járulékot és a 10% nyugdíjjárulékot. Ha a nyugdíj folyósítása szünetel, és csak ekkor, a saját jogú nyugdíjas foglalkoztatott köteles 3% pénzbeli egészségbiztosítási járulékot is fizetni.
  •  40 éves szolgálati idővel rendelkező nők munkavégzése: Amíg az ellátásban részesülő személy adott évi keresete nem éri el az ún. éves keretösszeget (a tárgyév első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér - minimálbér - összegének tizennyolcszorosát, 2013-ben 98.000 forint x 18 = 1.764.000 forint), a keresete mellett a nyugellátást is korlátozás nélkül felveheti. Ha azonban a kereset meghaladja az éves keretösszeget, a következő hónap 1. napjától a tárgyév végéig, de legfeljebb az irányadó öregségi nyugdíjkorhatárig az ellátás folyósítását szüneteltetni kell. Ha a keretösszeg túllépésére decemberben kerül sor, a decemberi ellátást vissza kell fizetni. 
  • A rehabilitációs pénzbeli ellátás folyósítását szüneteltetni kell arra az időtartamra, amikor az ellátott keresőtevékenységet végez vagy közfoglalkoztatásban vesz részt, ha a munkaszerződés szerinti heti munkaideje a 20 órát meghaladja. 
  • Rokkantsági ellátást egyéb pénzbeli juttatások esetén akkor kell megszüntetni, ha keresőtevékenységet folytat és jövedelme 3 egymást követő hónapra vonatkozó havi átlaga meghaladja a minimálbér 150 százalékát.