nullás tevékenységű bt

Kérdés

Kérem tisztelettel,ha tudnak válaszolni a köv.kérdésemre.Betéti társaságról van szó.Kereslet,azaz rendelés hiányában O bevallást,azaz az Ny bevllást adtuk be 2012-re.Az egyetlen alkalmazott a kültag volt ,akinek a munkaviszionyát megszüntettük 2012 jan 1-el.A beltag saját jogú nyugdijas,aki a társasági szerződés,azaz a taggyülés határozata alapján nem kapott bért.Idén semmi tevékenység nem történt-.A Bt-t nem szüntettük a jobb idők reményében.Egyszóval üres járat van.Idén január közepétől Erdélyben vagyunk tehetetlen öreg szülök gondozásával vagyunk elfoglalva-semmi infot nem hallgattam és csak most hallottam ,hogy 2012jan,tól változások vannak az ügyvezetők jogállása tekintetében .Nincs előttem a társasági szerződésünk de azt tudom,hohy a kültag is teljes joggal aláirhat,de ugyanakkor nem köteles részt venni az semmiféle tevékenységbem. Kérdésem :a nem működő Bt nyugdijas beltagját terheli-e a 2012 -változások szerint valamilyen köletezettség az egészségügyi hozzájáruláson kivűl és a kültagot,akinek a munkaviszonya megszünt a cégnél érinti e a változás. Könyvelőnk sincs már,nincs kitől tanácsot kérnem. Köszönöm a válaszukat.-ha lehet sietősen,mert lehet,hogy gyorsan kell intézkednem,azaz hazautaznom emiatt.

Válasz

Ügyvezető tag nyugdíjas
Szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettsége a társaságnak nincs (2011:CLVI. tv. 458.§/3/ a./)
A nyugdíjas ügyvezető tagtól a társaság 10% nyugdíjjárulék levonásárára köteles a ténylegesen fizetett, tagi kivétként eszközölt (járulékalapot képező) jövedelemből. Minimum járulékalap nincs. (Tbj. 25.§)
Egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulék levonási kötelezettség nincs (Tbj. 25/A.§ c).
A nyugdíjas ügyvezető (kiegészítő tevékenységű társas vállalkozó) után a társaság havi 6.390,-Ft (napi 213 Ft.) egészségügyi szolgáltatási járulékot fizet.
Ügyvezető tag – korengedményes nyugdíjban
A korengedményes nyugdíjat a 2011. évi CLXVII. törvény  2011. december 31-ével megszűntette, azzal, hogy onnantól korhatár előtti ellátásra jogosultnak a korábban ilyen ellátásban részesülők. A korhatár előtti ellátásban részesülők a Tbj vonatkozásában nem minősülnek saját jogú nyugdíjasnak (míg az Szja törvény vonatkozásában továbbra is adómentes nyugdíj jogcímen a korhatár előtti ellátás).
Ugyanakkor a korhatár előtti ellátás a törvény alapján megszűnik, ha a jogosult a saját kft-jében biztosítási jogviszonyt létesít. (A részletek lásd alább.)
Ez azt jelenti, hogy a korábban korengedményes nyugdíjas semmilyen formában nem láthatja el az ügyvezetést a saját cégében. Pontosabban lehet, de akkor elveszíti a korhatár előtti ellátásra jogosultságát.
A Tbj. egyetlen olyan foglalkoztatási formát ismer, amely nem jár biztosítás jogviszonnyal:
5.§/1/ g) a díjazás ellenében munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony keretében (bedolgozói, megbízási szerződés alapján, egyéni vállalkozónak nem minősülő vállalkozási jogviszonyban) személyesen munkát végző személy - a külön törvényben meghatározott közérdekű önkéntes tevékenységet végző személy kivételével - amennyiben az e tevékenységéből származó, tárgyhavi járulékalapot képező jövedelme eléri a minimálbér harminc százalékát, illetőleg naptári napokra annak harmincad részét,
Ez alapján e tag ügyvezető nem lehet – mert akkor már biztosítási jogviszonnyal járó társas vállalkozónak minősül.
Legfeljebb egy díjazás nélküli, vagy minimális díjazású megbízási szerződéssel foglalkoztatott (mintegy külső) tanácsadó lehet a cégében.