Németországi áfa regisztráció

Kérdés:

Tisztelt Szakértő! Cégünk németországi áfa regisztrációt fontolgat. Unión belül forgalmaz termékeket céges és magánszemély vevőknek. Az eus cégeknek eddig áfa mentesen, magánembereknek 27%-os áfával terhelten számláztunk. Az ügyvezetés , kihasználva az alacsonyabb áfakulcsokat áfa regisztráción gondolkodik. Kérdésem az lenne, ha regisztráció mellett dönt, mi az ügyintézés menete? Ha megkapta a cég a német adószámot, akkor a magánszemélyeknek 19 %-os áfával, míg a német cégeknek továbbra is a mentes kulccsal számlázhatunk? Valamint meg lehet-e oldani a magyar könyvelésből a német áfa bevallását, vagy szükséges lehet ilyen esetben német könyvelőt alkalmazni? Köszönettel.

Válasz: 

Tisztelt Kérdező,

Aki vállalkozóként szeretne adószámot kiváltani Németországban a helyi Finanzamtál (adóhivatal) teheti meg. Űrlapot kell kitölteni, ami a helyi adóhivatal honlapján megtalálható (Antrag zur steuerlichen Erfassung).

Könyvelőt kint kell választani, akinek a nevét fel kell tüntetni az űrlapon. A német könyvelő fogja a német szabályok alapján az  áfát bevallani. A helyi városházánál is be kell jelenteni a vállalkozást.

Az adószám birtokában a magánszemélynek a német áfával kell a számlát kiállítania, adóalany felé továbbra is  maradhat a közösségen belüli belüli termékértékesítés.

üdvözlettel,