Nem jár jóváírás a „túlutalás” összege után

A Tao. tv. 24/B. § (1) bekezdése értelmében az adózó a 24/A. § (1) és (2) bekezdése szerinti rendelkező nyilatkozatban kedvezményezett célra felajánlott és az állami adóhatóság által a 24/A. § (11) bekezdése alapján átutalt összegre tekintettel – látvány-csapatsportok támogatása esetén a (9) és a (25) bekezdés szerint csökkentett mértékben – jóváírásra jogosult, amelyet az állami adóhatóság a társasági adóbevallás esedékességét követő második naptári hónap első napjával vezet át az adózó adófolyószámlájára társasági adónemre. A jóváírás összege

  • az adóelőlegből és adóelőleg-kiegészítésből juttatott felajánlás összegének, de legfeljebb a 24. § szerint fizetendő adó 80 százalékának 7,5 százaléka, valamint
  • a fizetendő adóból juttatott felajánlás összegének, de legfeljebb a 24. § szerint fizetendő adó 80 százalékának 2,5 százaléka.

A Tao. tv. 24/A. § (26) bekezdése szerint, amennyiben az adóévre vonatkozóan az átutalt összeg meghaladja a Tao. tv. 24. §-a szerinti fizetendő adó összegének 80 százalékát, akkor a 80 százalékot meghaladó részt a 24/A. § (1)-(2) bekezdése szerinti rendelkező nyilatkozat megtétele adóévét követő adóév(ek)re felajánlott összegnek kell tekinteni, azzal, hogy az adózó a következő adóév(ek)ben az (1)-(2) bekezdés szerinti rendelkező nyilatkozatot ezen összeg teljes figyelembevételét követően tehet.

A jóváírás azon adózóknak jár, akik az adóévben a Tao. tv. rendelkezéseinek megfelelően eljárva teljesítették kötelezettségeiket és a Tao. tv. előírásai szerint rendelkeztek adójukról, adóelőlegükről. A jóváírás alapjának a fizetendő adó 80 százalékában való maximalizálása azzal a céllal került rögzítésre, hogy megelőzésre kerüljön a kedvezménnyel történő visszaélés. A jóváírás összege tehát nem haladhatja meg a fizetendő adó 80 százalékának meghatározott részét, akkor sem, ha az adóelőleg, illetve az adóelőleg-kiegészítés alapján tett rendelkezés összege meghaladja a ténylegesen felajánlható (a fizetendő adó 80 százalékának megfelelő) összeget.

Ebben az utóbbi esetben a rendelkezett összeg tekintetében a Tao. tv. 24/A. § (26) bekezdése szerint kell eljárnia az adóhatóságnak, a jóváírás összege pedig a ténylegesen fizetett adó 80 százalékának 7,5 százaléka lehet. A Tao. tv. e tekintetben csak a túlutalás összegének kérdéséről rendelkezik, továbbá a jóváírás időpontjára vonatkozó előírás kizárólag akként értelmezhető, hogy az a rendelkezés adóévének a társasági adóbevallásához kötődik. Erre tekintettel a „túlutalás” összege után nem jár jóváírás, sem a felajánlás adóéve, sem azt követő, a „túlutalás” figyelembevételének adóéve vonatkozásában - fogalmaz a közlemény.

(forrás: nav.gov.hu)