Ne felejtsen el kijelentkezni

A Napi Gazdaság írása arra figyelmeztet, hogy kellemetlen meglepetés is érheti azokat, akik úgy döntenek, hogy más országban kezdenek új életet és nem jelentkeznek ki itthoni lakóhelyükről, de akár azokat a szülőket is, akiknek gyermekük külföldön folytatja tanulmányait nappali tagozatos diákként.

Hiába élnek ugyanis életvitelszerűen külföldön és adóznak az adott országban, amennyiben Magyarországon bejelentett lakcímmel rendelkeznek, egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetniük.
Fontos kiemelni, hogy a külföldön dolgozók helyzetének megítélése attól függ, hogy milyen országban dolgoznak, illetve élnek életvitelszerűen. Ha például EGT (Európai Gazdasági Térség) tagállamban, vagyis az uniós országokban, valamint Izland, Liechtenstein, Norvégia, Svájc valamelyikében, esetleg olyan országban, amellyel a kérdést rendező nemzetközi egyezményt kötött Magyarország, akkor nem kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetniük még akkor sem, ha belföldi állandó lakóhelyüket nem szüntetik meg.
Más esetekben a kijelentkezés elmulasztása miatt az illető továbbra is állandó magyarországi lakóhellyel rendelkezik, belföldi jogállásúnak minősül. A belföldi személy viszont, aki nem biztosított, és egészségügyi szolgáltatásra sem jogosult a törvényben meghatározott valamely jogcímen, társadalombiztosítási járulék fizetésére kötelezett. Ennek összege az elmúlt évek során szinte évente változott, 2012. január 1-től havonta 6390 forint, időarányos járulékfizetési kötelezettség esetén napi 213 forint.