Munkavállaló kártérítése

Kérdés

Szép estét. Ha megkaptam a fegyelmit egy adott dolog miatt ami X millió forintba kerül, akkor a teljes osszeget ki kell fizetnem? És ha leszámolok akkor azt viszem tovább? És ha nem tudják vonni? Sok fizetni valóm van? Erre nincs megoldás?


Válasz

Tisztelt Kérdező!

Ha Ön nem teljesíti a fizetési kötelezettségét, akkor a munkáltató – ilyen nagy összeg esetén - peres úton kezdeményezheti a fizetési kötelezettség érvényesítését.

 

Amennyiben a jogerős bírósági döntés ellenére sem kerül sor a tartozás megfizetésére, akkor bírósági végrehajtó végrehajtói eljárás keretében törekszik arra, hogy az adott tartozást behajtsa.

Ha a végrehajtás a munkabérből történik, akkor az adóssal szemben fennálló több követelést a munkabérből a 1994. évi LIII. törvény 165. §-ban megállapított sorrendben, a 164-167. §-nak megfelelően kell levonni.

A végrehajtás irányulhat ingóságra is. Ha az adós a végrehajtható okiratban feltüntetett kötelezettségét önként nem teljesítette, a végrehajtó az adós ingóságait foglalási jegyzőkönyvben összeírja, és ilyen módon lefoglalja.