munkabér letiltás

Kérdés

Tisztelt szakértő ! Dolgozón béréből letiltás volt 10.000Ft gyerektartás és 20102 Ft Polg. hiv felé megelőlegezett gyerektartás. Most érkezett egy ujabb gyerektartás letiltás a végrehejtótól de, már idáig is 50 % volt a letiltás. A 20102 Ft-ot hogyan kell felosztani : ujabb gyerektartás 360000Ft végrehejtói ktg 110.000 Ft Polgármeteri hivatalnak tartozás közel 1.500.000 Ft még , a megkezdett letiltás csökkenthető, vagy teljesen le kell állitani ,mert a gyerektartás amit a másik szülő kap megelőzi , legyen szives segiteni az arányok megállapitásában és sorrendjében.A végrehajtó várja tőlem a választ, ezért kérem mielőbbi válaszát . KÖszönettel

Válasz

Tisztelt Kérdező!

Az Ön által kért felosztási tervet a 1994. évi LIII. törvény alapján a végrehajtónak kell elkészítenie, ugyanis ez a végrehajtó feladatkörébe tartozik. A törvény 171. § alapján: „Ha a végrehajtás alá vont vagyonból befolyt összeg nem fedezi a végrehajtás során behajtani kívánt valamennyi követelést, a végrehajtó az intézkedésének, illetőleg a végrehajtás során történő értékesítésnek a jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül felosztási tervet készít, és azt megküldi a feleknek, egyúttal tájékoztatja őket a felosztási tervben foglaltakkal szemben benyújtható jogorvoslat lehetőségéről.”

A bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény határozza meg, hogy milyen sorrendben kell a követeléseket levonni.

Olyan munkavállalónál, akinek munkabérét több levonás is terheli, a munkáltató csak az alábbi sorrend szerint vonhat le a munkabérből:
-    gyermektartásdíj,
-    egyéb tartásdíj,
Megjegyzés: Egy összegben előre vállalt tartásdíj behajtása esetén a tartásdíjnak a felosztási terv elkészítéséig tartó időszakra eső, időarányosan kiszámított hányada elégítendő ki, a tartásdíj ezt meghaladó része az egyéb követelések között elégíthető ki.
-    munkavállalói munkabér és a vele egy tekintet alá eső járandóság,
-    a büntető és a büntetés-végrehajtási, valamint a szabálysértési eljárásban az adóssal szemben megállapított, az állam javára fizetendő összeg, a vagyonelkobzásból eredő követelés (a polgári jogi igény kivételével),
-    adó, társadalombiztosítási követelés és más köztartozás,
-    egyéb követelés,
-    a végrehajtási eljárásban kiszabott rendbírság.

A sorrendben előbb álló követelés teljes kielégítése után lehet a sorban hátrább álló követelést kielégíteni.Ha a befolyt összeg nem fedezi az azonos sorrendben felsorolt valamennyi követelést, e követeléseket arányosan kell kielégíteni.