Mivel jár, ha elmulasztjuk a beszámoló közzétételét?

Közeledik az éves beszámoló közzétételének határideje. Az a vállalkozás, amelyik elmulasztja május 31-ig közzétenni a beszámolóját, komoly mulasztási bírságra számíthat.

A számviteli törvény 154.§-a értelmében minden kettős könyvvitelt vezető vállalkozó (ideértve a külföldi székhelyű vállalkozás magyarországi fióktelepét is) köteles az éves beszámolóját letétbe helyezni és közzétenni. A letétbe helyezés és közzététel elektronikus úton történik.
Az éves beszámoló beküldésének határideje az adott üzleti év mérleg-fordulónapját követő ötödik hónap utolsó napja, amely általános esetben 2013. május 31. (konszolidált éves beszámoló esetén az üzleti év fordulónapját követő hatodik hónap utolsó napja a határidő).
Amennyiben ez nem történik meg, a NAV  a  céginformációs szolgálat közzétételi költségtérítés teljesítésének elmulasztásáról szóló értesítésének beérkezését követő 15 napon belül 30 napos határidő tűzésével mulasztási bírság kiszabása mellett felhívja az adózót a kötelezettség teljesítésére. A mulasztási bírság 500.000 forintig terjedhet.
Ha az adózó a felhívás szerinti határidőben a kötelezettség teljesítését nem pótolja, az állami adóhatóság a határidő elteltét követő napon 60 napos határidő tűzésével az adózás rendjéről szóló törvény 172. § (7a) bekezdése szerinti 1 millió forint mulasztási bírság kiszabása mellett ismételten felhívja az adózót a kötelezettség teljesítésére.
Ha az adózó a beszámoló letétbe helyezési, illetve közzétételi kötelezettségének az ismételt felhívásban szereplő határidőn belül sem tesz eleget, az állami adóhatóság az adózó adószámát felfüggesztés nélkül hivatalból törli és erről a cégbíróságot elektronikus úton haladéktalanul értesíti és kezdeményezi a cég megszűntnek nyilvánítását.
A szankció nem alkalmazható, ha az adózó a mulasztás elkövetésekor felszámolás vagy végelszámolás alatt állt.
Természetesen 15 napon belül lehet fellebbezni a szankcionáló határozatok ellen, ha a mulasztás igazolható akadályok miatt következett be. A fellebbezés illetékköteles.
Amennyiben teljesítés továbbra sem történik, a NAV a Cégbírósághoz fordul és kezdeményezi a vállalkozás megszűntnek nyilvánítását.