Minimálbért kereső vállalkozókat vizsgál a NAV

Vagyonvizsgálatot indít az adóhivatal azok ellen, akik rendszeresen adnak kölcsönt különféle magánszemélyeknek, és ellenőrzésre számíthatnak a papíron minimálbért kereső vállalkozók, vagy az évek óta veszteséges társaságok tulajdonosai.
Idén több vagyonosodási vizsgálatot rendel el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), mint 2011-ben. A vizsgálat az eltitkolt, adózatlan jövedelmek feltárásának egyik hatékony eszköze.

Felkeltheti az adóhatóság figyelmét, ha valaki nem készít adóbevallást, vagy ha a beadott adóügyi irat adatai lényegesen eltérnek a hivatal tudomására jutó információktól. A drága ingatlanok és a nagy értékű vagyontárgyak adásvétele szintén szemet szúrhat, csakúgy mint a jelentős összegre kötött életbiztosítás, vagy a komoly summát mozgató banki tranzakció.
Emellett ellenőrzésre számíthatnak azok is, akik rendszeresen adnak nagyobb összegű kölcsönt különféle magánszemélyeknek. A hivatal mindemellett azt is megvizsgálja majd: az adócsalásba, a közkasszát megkárosító bűncselekménybe keveredő személyek legális körülmények között jutottak-e a vagyonukhoz
Az elmúlt két év vagyongyarapodási eljárásaiban csaknem harmincmilliárd forint meg nem fizetett adót kértek számon az érintetteken.