Milyen pótlék illetne meg?

Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkabeosztásom szerint: - 2 hétig éjszaka dolgozom 22:00 - 06:00-ig (ritka esetekben 20:00 - 06:00-ig) ...majd ezután: - 2 hétig nappal dolgozom 06:00 - 14:00-ig (túlóra esetén sem tovább, mint 18:00) Tehát kéthetente váltogatom az éjszakás és nappalos műszakot. A kérdésem az lenne, hogy milyen pótlékok illetnének meg, a Munka törvénykönyve rendelkezései szerint? Köszönettel, Hajdu P. Ferenc

Válasz

Tisztelt Hajdu P. Ferenc!

Kétféleféle pótlék járhat a munkavállalónak éjszakai munkavégzés esetén.

Az egyik a műszakpótlék. A műszakpótlék akkor jár, ha az alábbi feltétel teljesül: 

-  A beosztás szerinti napi munkaidő kezdetének időpontja rendszeresen változik, akkor 18 - 06 óra közötti időtartam alatt történő munkavégzés esetén 30 százalék bérpótlék (azaz műszakpótlék) jár.

Rendszeres változás azt jelenti, hogy havonta a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetének időpontja a munkanapok legalább egyharmada esetében eltér, valamint a legkorábbi és a legkésőbbi kezdési időpont között legalább négy óra eltérés van. Ez az Ön által említett esetben fennáll, azaz az Ön által leírtak szerint 30 százalék mértékű műszakpótlék jár Önnek.

A másik pótlék az éjszakai munkavégzés esetén járói bérpótlék. Annak a munkavállalónak jár ez a bérpótlék, aki az alábbi feltételeknek megfelel:

  • a műszakpótlékra nem jogosult a munkavállaló
  • éjszakai munkavégzés esetén jár, ha ennek tartama az egy órát meghaladja
  • mértéke 15 százalék.

Azaz, ha Ön nem lenne jogosult műszakpótlékra, akkor járna Önnek az éjszakai munkavégzésre az éjszakai bérpótlék.

Táblázatban összefoglalva:

Pótlék

Idő/feltétel

mérték

műszakpótlék

18 - 06 óra

30 százalék bérpótlék

éjszakai munkavégzés

22-06 óra között

ha a munkavégzés tartama az egy órát meghaladja

15 százalék bérpótlék

 

 

üdvözlettel,