Mikor nem kell szja bevallást beadni?

A  személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény előírásai szerint nincs bevallási kötelezettsége annak a magánszemélynek, aki az adóévben egyáltalán nem szerzett bevételt, vagy kizárólag olyan bevételt szerzett, amelyet nem kell bevallania. 

Nem kell bevallani azokat a bevételeket, amelyeket a jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe venni. Ilyen különösen a nyugdíj és a legtöbb szociális ellátás (a személyi jövedelemadó törvény 7.§­-ában és 1 számú mellékletében meghatározott járandóságok, juttatások tartoznak ide).

Nem kell bevallani továbbá azt a bevételt, amely 

  • mezőgazdasági őstermelésből származik, ha az éves összege nem haladja meg a 600 ezer forintot;
  • amely ingó vagyontárgy nem üzletszerű átruházásából származik, ha az éves összege nem haladja meg a 600 ezer forintot, vagy ha meghaladja, az abból megállapított jövedelem nem több 200 ezer forintnál;
  • amely nem üzletszerű tevékenység keretében ingatlan átruházásából, vagyoni értékű jog gyakorlásának átengedéséből, e jogról való lemondásból származik, ha abból jövedelem nem keletkezik;
  • amely után a személyi jövedelemadó megfizetésére a kifizető kötelezett 
  • amely kamatjövedelemnek minősül és abból a kifizető az adót levonta;
  • amely pénzbeli nyereménynek bekezdés] minősül;
  • amely nemzetközi szerződés vagy viszonosság alapján Magyarországon nem adóztatható;
  • amelyet külön törvény rendelkezése szerint nem kell bevallani.

Külön törvény alapján az egyszerűsített (alkalmi) foglalkozásból származó bevételből nem kell jövedelmet megállapítania és bevallást benyújtani, kivéve, ha az egyszerűsített foglalkoztatásból származó bevétele meghaladja az e foglalkoztatás naptári napjai száma és az adóév első napján hatályos kötelező legkisebb munkabér napibérként meghatározott összegének (4510 Ft) szorzatát, az ún. mentesített keretösszeget.

Ugyanakkor tájékoztató adatként bevallandó a törvénnyel vagy kormányrendelettel kihirdetett nemzetközi szerződés alapján az adó alól Magyarországon mentesített azon jövedelem, amelyet egyébként az összevont adólapba kellene beszámítani akkor, ha a magánszemély más okból is köteles a személyi jövedelemadó-bevallási kötelezettség teljesítésére.

(az SZJA sorozatot folytatjuk)