Megszűnik az Aegon magánnyugdíjpénztára

A megváltozott szabályozási környezet, a biztonságos és tervezhető működtetés ellehetetlenülése miatt megszünteti magánpénztárát az Aegon. A tagok átvihetik egy másik pénztárba a megtakarításukat vagy visszaléphetnek az állami nyugdíjrendszerbe. Ezzel az egyik legnagyobb szereplő tűnik el a piacról.

Az Aegon azt fogja javasolni a küldöttközgyűlésnek, hogy döntsön a magánnyugdíjpénztári ágazat jogutód nélküli megszüntetéséről - adta hírül a társaság, amely a tavaly év eleji visszalépések után a harmadik legnagyobb szereplő volt a piacon. Az ING és az OTP magánpénztára után közel 17 ezer tagot számlálva a harmadik volt a nagyság szerinti rangsorban. Év eleje óta már több pénztár bezárt, és várható volt, hogy további pénztárbezárások jönnek.
Az Aegon tagjai az eddig felhalmozott megtakarításaikat átvihetik egy másik nyugdíjpénztárba vagy visszaléphetnek az állami nyugdíjrendszerbe. A döntés semmilyen formában nem érinti az önkéntes nyugdíjpénztári tagok megtakarításait - erősítették meg a társaságnál.
A pénztár tavaly december 30-án kihirdetett Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló törvénnyel indokolja döntését. A jogszabály szerint a magánnyugdíjpénztári tagok bruttó keresetéből levont 10 százalékos nyugdíjjárulék - a tagok magánnyugdíjpénztári számlája helyett - teljes egészében a nyugdíjbiztosítási alapba kerül. Ezzel a magánnyugdíjpénztárak elveszítették a működésükhöz szükséges bevételt, és így a magánnyugdíjpénztári ágazat további fenntartása olyan plusz terhet jelentene a tagságnak, amely mellett a pénztári megtakarítás már nem lenne feltétlenül jövedelmező.

A pénztártagokat még a március 31-i visszalépési határidő előtt levélben értesítik a várható változásról, és felajánlják részükre, hogy megtakarításaikat átvihetik más magánnyugdíjpénztárba, vagy visszaléphetnek az állami nyugdíjrendszerbe.
A várható döntés nem érinti az Aegon önkéntes nyugdíjpénztári ágazatát, amely továbbra is változatlan feltételekkel kezeli tagjai vagyonát - írta a társaság, hozzátéve, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás esetén továbbra is 20 százalékos adóvisszatérítés igényelhető az egyéni befizetések után, és a megtakarítás kamatadómentes.