Megszűnik a bizonytalan adójogi helyzet intézménye

A parlament 2012. február 20-án úgy döntött, hatályon kívül helyezi az adózás rendjéről szóló törvény azon rendelkezéseit, amelyek a bizonytalan adójogi helyzetre vonatkoznak.
A bizonytalan adójogi helyzet mindössze az év eleje óta létező jogintézmény. Bevezetéséről az Országgyűlés tavaly novemberben döntött, arra hivatkozva, hogy ez lehetőséget teremt a jóhiszemű adózóknak arra, hogy az adókötelezettségeik esetleges megsértéséhez kapcsolódó jogkövetkezmények - az adóbírság és a mulasztási bírság - alól mentesüljenek, feltéve, hogy adóbevalláskor jelzik, nem biztosak benne, hogy helyesen értelmezik a jogszabályokat. A bejelentés díja a befizetett, illetve visszaigényelt adó fél százaléka, de legalább 100 ezer és legfeljebb 5 millió forint volt.
Az Országgyűlés hétfőn a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény elfogadásával szüntette meg az új adójogi intézményt. Ezt az alkotmányügyi bizottság módosító indítványa kezdeményezte, amely szerint az év eleje óta eltelt rövid idő alatt is egyértelműen igazolódott, hogy az adózók még nincsenek felkészülve egy ilyen vagy ehhez hasonló intézményre.
Nehezen értelmezték a szabályt
Az adóhivatal szerint nehezen voltak értelmezhetők a bejelentésre vonatkozó szabályok. Bár több adózó bejelentette a bizonytalan adójogi helyzetet, erről nem küldte el a kötelezően előírt jegyzőkönyvet és a bejelentési díjat sem fizették be - derült ki a hvg.hu megkeresésére válaszoló Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közleményéből.
Azok az adózók, akiket a bejelentés miatt a NAV elért, az adóhivatallal azt közölték, hogy a bejelentést tévedésből tették, és nem voltak tisztában sem a díjfizetési kötelezettséggel, sem pedig a bejelentésre vonatkozó részletszabályokkal. Az utóbbiak ismeretében pedig bejelentést nem kívántak volna tenni.
Érdekesség, hogy nem csak „laikus” adózók tettek tévedésből bejelentést, hanem előfordult az is, hogy egy könyvelő valamennyi ügyfelének bevallásán tévedésből kitöltötte a bizonytalan adójogi helyzet bejelentésére vonatkozó mezőt.