Megszűnik a 10%-os házipénztár korlát

2012. december 1-től megszűnik a napi készpénzállomány maximális értékére vonatkozó 10%-os korlát. Ezt követően minden cég annyi készpénzt tart a házipénztárában, amennyit szeretne, de változatlan előírás, hogy a pénzkezelési szabályzatban rendelkezni kell a napi készpénz záró állomány maximális mértékéről.

A 10 százalékos korlátról a számvitelrõl szóló 2000. évi C. törvény 14.§/9/-/10/ bekezdése rendelkezik, melyet 2012. decemberi 1-étől hatályon kívül helyez a "munkahelyvédelmi akciótervben foglaltak megvalósítása érdekében szükséges egyes törvények módosításáról szóló" 2012. évi CXLVI. törvény 25. paragrafusa.

Fontos, hogy csak a törvényi korlát szűnik meg, de változatlanul hatályos marad a Számviteli törvény 14.§/8/ bekezdése, amely arról rendelkezik – egyebek mellett - hogy a pénzkezelési szabályzatban rendelkezni kell a napi készpénz záró állomány maximális mértékéről.
A fentiek alapján érdemes lesz a pénzkezelési szabályzatokat módosítani.

Mint ismeretes,  a december 1-től megszűnő szabály kimondta, hogy a napi készpénz záróállomány maximális mértékét annak figyelembevételével kell meghatározni, hogy a készpénz napi záró állományának naptári hónaponként számított napi átlaga – kivéve, ha külön jogszabály eltérően rendelkezik – nem haladhatja meg az előző üzleti év összes bevételének 10%-át, illetve ha az előző üzleti év összes bevételének 10%-a nem éri el az 500 ezer forintot, akkor az 500 ezer forintot. Az átlag számításánál az adott hónap naptári napjainak záró készpénzállományát kell figyelembe venni.

A módosítás a Magyar Közlöny 2012/136. számában jelent meg.