megbízási díj

Kérdés

Tisztelt Szakértő! 40 órás munkaviszony mellett alkalmi online munkát végeznék megbízási jogviszonyban. Az egyik külföldi cégnél (euróban fizet), a másik magyar. Alkalmanként nagyon kis összeg lenne, maximum pár ezer forint ill. 10-20 euro. Ha elvállalnám, milyen adó/járulékfizetési kötelezettségem keletkezne? Az adóbevallásomban hol kellene ezeket szerepeltetnem? Ha a külföldi díjat forintra kell váltanom, milyen árfolyammal számoljak? Miben változna mindez, ha elveszteném a 40 órás állásom? Előre is köszönöm válaszát. Üdvözlettel, Andrea

Válasz

Tisztelt Kérdező!

Megbízás esetében akkor kerül sor járulékok levonására, ha a megbízási díj havi szinten eléri a minimálbér harminc százalékát, illetőleg naptári napokra annak harmincad részét.

A megbízási díjból szja szabályai szerint általános költségelszámolás alapján 10 százalék költség kerül levonásra vagy számlákkal igazolva szja előírások alapján tételes költségek levonására kerülhet sor (maximum a megbízási díj 50 százalékáig). Ezen költséggel csökkentett alap után kell az alábbi járulékokat megfizetni:

  • 10 százalék nyugdíjjárulék
  • 7 százalék egészségbiztosítási járulék, amelyből a természetbeni egészségbiztosítási járulék 4 százalék, a pénzbeli egészségbiztosítási járulék 3 százalék

Foglalkoztató (a Megbízó) a fenti megbízás alapján 27 százalékos szociális hozzájárulási adót köteles fizetni.

A megbízási jogviszony alapján fizetendő fenti befizetést nem befolyásolja, ha elvesztené a heti 40 órás állását.

 

Továbbá:

A magyar cégtől származó bevételből először a fent említett költséghányadot kell levonni, és az így kiszámított jövedelem után 16% szja fizetési kötelezettség keletkezik.

A külföldi cégtől kapott jövedelem esetén meg kell nézni, hogy egyrészt milyen a szerződés másrészt, hogy a bevételből vonnak-e valamilyen adót.

Ha nem, akkor ugyanazok a szabályok érvényesek mintha a jövedelmét belföldi társaságtól kapta volna.

Az adóbevallásban az összevont adóalap részeként egyéb jövedelem soron kell szerepeltetni.

Az árfolyam elszámolására két lehetőséget ad a törvény: vagy az átutalás megérkezése napján számított árfolyam, vagy az év végi MNB árfolyamon kell átszámítani.

Amennyiben a külföldi táraság vont le személyi jövedelemadót akkor a kérdés megválaszolása csak a konkrét eset ismeretében lehetséges.

Szja fizetési kötelezettség nem változik, akkor sem, ha elvesztené 40 órás munkaviszonyát.

üdvözlettel,