Megállapodás megkötése egészségügyi szolgáltatásra

Dr. Radics Zsuzsanna

Szerző: Dr. Radics Zsuzsanna

A végzettségem közgazdasági szakokleveles jogász és egészségügyi menedzser. Dolgoztam mind magán-, mind közszférában. CO-NEXUS Gazdálkodási és Pénzügyi Tanácsadó Részvénytársaságnál kezdtem a munkámat, mint jogi előadó. Később a Pénzügyminisztériumban Nonprofit Osztály osztályvezetője voltam, majd a járulék szabályozás területén szakmai tanácsadóként dolgoztam. Rövid ideig voltam a PricewaterhouseCoopers Kft. munkatársa, majd az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Jogi Főosztályát vezettem. 2011. óta megbízásokban, illetve vállalkozóként dolgozom. 2014. januárjától tanítok a Pallas-ban.

KI ÉS MILYEN FIZETÉSI KÖTELEZETTSÉG MELLETT KÖTHET MEGÁLLAPODÁST EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁSRA?

Az egészségügyi szolgáltatásra szóló megállapodás alapján egészségügyi szolgáltatás vehető igénybe Magyarországon. Azaz a megállapodás alapján a társadalombiztosítás keretében többek között orvosi ellátás, ápolás, mentés, betegszállítás, támogatottan gyógyszer-, gyógyászati-segédeszköz és gyógyfürdő ellátás nyújtható.

A Tbj. szerint nem biztosított, és egészségügyi szolgáltatásra egyéb jogcímen sem jogosult természetes személy a saját, valamint a vele együtt élő gyermeke egészségügyi szolgáltatásának biztosítására kötheti a megállapodást. Ezt a megállapodást azok a személyek köthetik meg, akik a Tbj. szerint nem biztosítottak, és egészségügyi szolgáltatásra egyéb jogcímen sem jogosultak. Azaz, például a munkaviszonyban keresőtevékenységet folytató munkavállaló, vagy gyermekgondozási segélyben részesülő édesanya vagy a magyar lakcímmel rendelkező nyugdíjas nem köthet ilyen megállapodást.

A megállapodás alapján havonta fizetendő járulék a minimálbér (2015. évben havi 105 000 Ft) alapján kerül megállapításra. A megállapodás alapján fizetendő járulék havi összege:

  • nagykorú állampolgár esetén a minimálbér 50 százaléka (azaz havi 52 500 forint),
  • 18 évesnél fiatalabb gyermek esetén a minimálbér 30 százaléka (azaz havi 31 500 forint).

Magyar Köztársaság területén oktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytató külföldi állampolgár szintén köthet egészségügyi szolgáltatására megállapodást a minimálbér 30 százalékának megfelelő havi összeggel, azaz a fizetési kötelezettsége havi 31 500 forint. 

 

HOL ÉS HOGYAN KÖTHETŐ MEG A MEGÁLLAPODÁS?

A megállapodás a fővárosi és megyei kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervénél köthető meg. A fővárosban például a XIII. kerület, Teve utca 1/a-c. szám alatt működő kormányhivatal jogosult a megállapodás megkötésére.

Az egészségügyi szolgáltatásra irányuló megállapodásnak tartalmaznia kell 

  • a szerződő felek megnevezését, címét, valamint 
  • a megállapodást kötő személynek, illetőleg a kedvezményezettnek a nyilvántartásra, adatszolgáltatásra vonatkozó rendelkezések szerinti adatait, 
  • a fizetendő járulék alapját vagy összegét, 
  • a szerződés keltét, továbbá
  • ha a járulékfizetési kötelezettség (a szerződés hatálya) ettől eltér, ennek időpontját.

Az egészségügyi szolgáltatásra irányuló megállapodás megkötéséhez be kell mutatni a következőket:

  • a kedvezményezett személyazonosságát igazoló okmányt, 
  • a lakó-, tartózkodási-, illetőleg szálláshelyet igazoló dokumentumot, 
  • külföldi állampolgár esetében az idegenrendészeti hatóság által kiadott, tartózkodásra jogosító okmányt. 

 

MIRE FIGYELJÜNK A MEGÁLLAPODÁS MEGKÖTÉSE KAPCSÁN?

Nagyon fontos a következőkre odafigyelni:

  • Az egészségügyi szolgáltatásra megállapodás csak a megállapodás megkötését követő hónap első napjától kezdődő hatállyal, az első hónapra esedékes járulék egyidejű befizetése mellett köthető. Azaz, ha szeptember 10-én fizetjük meg a járulékot, akkor a megállapodás október 1-ével kezdődik. Ezt követően a járulékot havonta előre, a tárgyhónapot közvetlenül megelőző hónap 12. napjáig kell megfizetni. 
  • A befizetési határidő elmulasztása esetén a megállapodás megszűnik a járulék esedékességének napját magában foglaló naptári hónap utolsó napján, kivéve, ha addig a tartozást megfizetik. 
  • Az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság a megállapodás megszűnéséig áll fenn.
  • Az első 6 hónapban az érintett személy csak sürgősségi ellátásokra jogosult, kivéve, ha a megállapodás megkötésével egyidejűleg az előírt járulék befizetése visszamenőleg hat hónapra megtörténik. Ha például egy felnőtt köti meg saját magára a megállapodást, akkor 630 000 forint megfizetésével jogosult lesz a megállapodás megkötését követő hónap első napjától minden egészségügyi szolgáltatásra, azaz nem csak a sürgősségi ellátást kapja meg. Fontos azonban megemlíteni, hogy a megállapodás nem jogosít fel a transzplantációs várólistára való felvételre.

 

A JÁRULÉK BEFIZETÉSÉNEK IGAZOLÁSA

A megállapodás alapján egészségügyi szolgáltatásra jogosult személy részére a kormányhivatal a megállapodás megkötését követő hatodik hónap első napjáig a sürgősségi ellátásra való jogosultság bizonyításához igazolást állít ki, illetve a hat havi összeg befizetése esetén a kormányhivatal a TAJ-t hatósági igazolványon igazolja, ha az előírt járulék befizetése 6 hónapra megtörtént.