Magyar cég külföldi illetőségű alkalmazottja

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Céünk egyik alkalmazottja Svédországi illetőségű állandó lakóhelye miatt(interneten dolgozik). A svéd adóhivatal kivetette a bejelentett bérére a havi adó és járulék befizetési kötelezettséget 2013 évre. A cég az elmúlt évben az általános szabályok szerint valott és fizetett utána a 08-as nyomtatványon, természetesen Magyarországon. Most fogja a munkavállaló az SZJA-t visszaigényelni 2012-re az 53-on. Kérdéseim: 2012-re befizetett magánszemélytől levont és cég által fizetett járulékokat vissza lehet-e igényelni és hogyan? 2013-ban hogyan kell szerepeltetni a munkavállalót a 08-as bevalláson? Nem találjuk jogosnak, hogy egész évben 2 országban kell fizetni járulékot és adót, majd csak év végén lehet visszaigényelni Magyarországon.

Válasz

Tisztelt Kérdező!
Az Európai Unión belüli párhuzamos munkavégzés esetén, egyidejűleg csak egy tagállamban állhat fenn a biztosítási jogviszony.
Ahol a foglalkoztatott személy biztosított lesz, annak a tagállamnak a jogszabályait kell alkalmazni rá, és annak a tagállamnak a társadalombiztosítási közterheit kell megfizetni. Azaz, ha Svédországban biztosított az Ön által említett személy, akkor a svéd szabályok szerint, csak Svédországban fizeti meg a tb. közterheket.  A befizetés alapján Svédországban lesz biztosított és ott kap társadalombiztosítási ellátásokat is.
Ez esetben úgy mentesül magyar társadalombiztosítási közterhek megfizetése alól, hogy Svédországban, azaz a munkavállalás helyén, az illetékes hatóság kiállít a biztosítási jogviszony meglétéről egy A1-es (illetve más EU-s) igazolást, amelyet Magyarországon a magyar járulékfizetési és szociális hozzájárulási adófizetési mentesség alóli mentesül végett a NAV-nak be kell mutatni.
Ha Svédországban nem kap igazolást az Ön által személy arról, hogy ott biztosított, akkor OEP nemzetközi ügyekkel foglalkozó főosztályát kell megkeresnie, mert tb. összekötő szervként ez esetben ők tudják tisztázni, hogy melyik országban kell a társadalombiztosítási közterheket megfizetni.