Magánszemély tárgyi eszköz eladása

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét kérném egy tárgyi eszköz(-ök)eladása ügyében. Magánszemély szeretne eladni tárgyi eszközöket(bútorokat)magánszemélynek aki szeretne adás-vételi szerződést kapni az ügyletről mert majd a jövőbeli vállalkozásába szeretné használni.Kérdésem az lenne mekkora az összeghatár a magánszemélynek 1 évben ami után nem kell adót(szja) megfizetnie? Határ túllépése esetén mekkora az adó mértéke? Üdvözlettel,


Válasz

Tisztelt Kérdező,

Ingó értékesítés esetén amennyiben az nem üzletszerű (tárgyi eszköz értékesítése nem nevezhető annak), akkor külön adózó jövedelemként kell elszámolni.

A kapott ellenértékből levonható a megszerzésre fordított összeg. Amennyiben a megszerzésre fordított összeg  nem állapítható meg, akkor a bevétel 25 százaléka számít jövedelemnek. 

Ingó vagyontárgyak értékesítéséből származó jövedelem után is 16% az adómérték, de  az adóévben ilyen címen megszerzett összes jövedelem után kiszámított adóból 32 ezer forintot nem kell megfizetni.

Vagyis nem keletkezik adófizetési kötelezettség, ha az ingó értékesítésből származó jövedelem az adóévben nem haladja meg a 200 ezer forintot.