Lízingelt gépjármű áfa visszaigénylése

Kérdés

Tisztelt Cím!

Nyílt végű pü.lizinggel vettünk egy céges autót, mely személygépkocsi.
A kérdésem, az üzemanyag áfája ami jelen esetben gázolaj, illetve a gumi áfája vissza igényelhető-e és milyen arányban, mivel a lizingdij 50% igen az igénybevett szolg.50% -a visszaigényelhető.

Köszönöm


Válasz

Tisztelt Kérdező! 

Röviden megválaszolva a kérdését, sajnos nem vonható le a felsorolt beszerzésekben felszámított áfa, még 50 százalékos arányban sem!

A személygépkocsi üzemeltetéséhez, fenntartásához szükséges üzemanyag – akkor is, ha az nem az Áfa tv.-ben külön nevesített motorbenzin, hanem gázolaj -, illetve termékek áfa tartalmát nem lehet levonásba helyezni (124.§. (1) bekezdése b) és c) pontok).

Ez utóbbi körbe tartoznak mindazon termékek, amelyek a személygépkocsi működtetéséhez, állagának megóvásához, fenntartásához szükségesek.

Ilyenek – csak néhány példát felsorolva -, az alkatrészek, tisztítóanyagok, az Ön által is említett téli/nyári gumiabroncs, gumiszőnyeg.

Az Áfa tv. az e termékkörre vonatkozó levonási tiltások alól is ad felmentést bizonyos esetekben- például, ha a vállalkozó tevékenységének tárgya a jármű, mint a taxi szolgáltatás nyújtása-, de azokra nem térek ki, mivel kérdése egyértelműen a cégautóként üzemeltetett személygépkocsira vonatkozott.

Ugyanakkor a levonási tilalommal érintett termékek kapcsán lényeges kérdés az olyan számla kezelése, adójogi megítélése, amely személygépkocsihoz kapcsolódóan egyidejűleg tartalmaz szolgáltatásnyújtást és termékértékesítést is.

Ilyenkor meg kell határoznunk, hogy az adott beszerzés esetében mi minősül főszolgáltatásnak, illetve mellékszolgáltatásnak, ugyanis az adójogi megítélést a főszolgáltatás fogja meghatározni, a mellékszolgáltatás pedig osztani fogja annak adójogi sorsát (Áfa tv. 70.§.).

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy amennyiben úgy veszünk igénybe személygépkocsi javítási szolgáltatást, hogy a javítás során alkatrészeket is felhasználnak, akkor az ügyletet teljes egészében szolgáltatásként kell kezelni, tehát a számla teljes ellenértéke áfa tartalmának az 50 százaléka levonásba helyezhető.

Abban az esetben viszont, ha az ügylet nem javítási szolgáltatás, hanem elsődleges célját tekintve termékbeszerzés, amelynek a kapcsolódó munkadíj csupán járulékos eleme, úgy a teljes ügylet termékértékesítésnek fog minősülni, és a számlában feltüntetett teljes áfa összegre levonási tilalom vonatkozik.

Például, ha a vállalkozó autógumikat vásárol és azt egyidejűleg fel is szerelteti – jellemzően és a kérdésében említett esetben ez történhetett -, akkor a szerelési szolgáltatás csupán járulékos része a fő ügyletnek, azaz a termék beszerzésének.

Viszont, ha első lépésben megvásárolják – jelen esetben – az autógumit (termékbeszerzés), majd azt egy szerelőműhelyben felszereltetik (önálló szolgáltatás), ez utóbbi általános forgalmi adójának 50 százalékát már levonhatják.