Lekérhetőek az áfa összesítő jelentés adatai

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 175. § bekezdésének 2013. július 1-jétől hatályos d) pontja alapján az általános forgalmi adó alanya az általa befogadott számlák tekintetében más adózó által, az Art. 31/B. § alapján teljesített általános forgalmi adó összesítő jelentés adataihoz hozzáférhet.
Ezzel a lekérdezési lehetőséggel a termék beszerzője, szolgáltatás igénybevevője ellenőrizheti, hogy az általa befogadott számla tekintetében a számlát kibocsátó az összesítő jelentéstételi kötelezettségének eleget tett-e.
Az általános forgalmi adó összesítő jelentés adatainak lekérdezésére 2013. július 1-től nyílik lehetősége az adózónak a Kormányzati Portálon elérhető Ügyfélkapun keresztül.
A központi elektronikus szolgáltató rendszerben a 2013. évtől kezdődően a ’65 áfa-bevallás ’65M-01 és ’65M-01-K lapjain, valamint a ’43 eva-bevallás ’43-06 és ’43-06/K lapjain szereplő adatokat teszi elérhetővé az állami adóhatóság.
Az egyedi azonosítóval és titkos jelszóval rendelkező adózók a weboldalon az „e-BEV szolgáltatások” linkre, azon belül pedig a „Szolgáltatások” menüpontban lévő „Összesítő jelentés adatainak lekérdezése” fülre kattintva kérdezhetik le saját vonatkozásukban a partnerük által teljesített összesítő jelentés adatokat.
A központi elektronikus szolgáltató rendszer használatához szükséges egyedi azonosítóhoz és titkos jelszóhoz az ügyfelek úgynevezett regisztrációs eljárás során juthatnak hozzá.
A regisztrációról részletes információ található az adóhatóság honlapján az Információs füzetek blokkban, a „Tájékoztató az adóügyek elektronikus úton történő intézéséhez” megnevezésű útmutatóra kattintva.