Kuponos értékesítés

Kérdés

Tisztelt Cím! Érdeklődni szeretnék, hogyan lehet a következő helyzetet jogilag helyesen megoldani: Kuponos értékesítés esetén cégünk csak közvetítő szerepet játszik a termék eladásában, azaz számla vagy nyugtaadási kötelezettsége a szolgáltató cégnek van a vevő felé. Abban az esetben, ha a szolgáltató cég az irodánkban is átvehetővé teszi a termékét, azaz nálunk is át lehet venni a terméket, akkor neki egy nyugtatömböt kell adnia, amibe kiállíthatjuk a vásárlóknak a nyugtát (a vásárlók már előre átutalják a kupon értékét nekünk, a közvetítő cégnek) Ez így működőképes és minden szempont szerint helyes eljárás? Vagy lehet ezt helyesen megoldani? Üdv: Katalin

Válasz

Tisztelt Kérdező,

A kérdésből nem derül ki, hogy tulajdonképpen a cég mivel foglalkozik, de ha kuponforgalmazóról van szó, akkor a kuponforgalmazó interneten a vevőnek kuponokat ad el, az tehát nem minősül sem az Áfa-tv., sem az Szt. szerint árbevételnek. A kuponforgalmazónak a vevő számára olyan bizonylatot (nem számlát) kell kibocsátania, amely dokumentálja a megvásárolt kuponok mennyiségét, értékét, a kuponok jelölő adatait, esetleg a vevő nevét, a beváltás helyét, határidejét, a beváltható termék, szolgáltatás megnevezését, illetve azokat az adatokat, amelyek a kuponkibocsátóval történő elszámoláshoz, illetve a kuponok beváltásához szükségesek. Ezekről a 0. számlaosztályban indokolt a nyilvántartást vezetni.

Amikor a vevő által átutalt összeg (a kuponok vétel­ára) a kuponforgalmazó bankszámlájára megérkezik, akkor kell a kuponforgalmazónál a pénzmozgást könyvelni (T 384 - K 479), kimutatva azt a kuponkibocsátóval szembeni kötelezettségként. Ez a kötelezettség akkor szűnik meg, ha a kuponok árát a kuponforgalmazó a kuponkibocsátónak - a kuponokkal való elszámoláskor - ténylegesen átutalja (T 479 - K 384). Az átutalás bizonylata a kuponkibocsátóval történő elszámolás, számlázni nem kell! A kuponkibocsátó is csak a pénzmozgást könyveli (T 384 - K 479).

A kuponforgalmazó áfaköteles tevékenységet végez azzal, hogy az interneten kuponokat értékesít. Ezért jutalékot kap, amelyet a kuponkibocsátó felé áfával növelten a kuponforgalmazó számláz, és a fizetendő áfa nélküli összeget árbevételként, a kuponkibocsátó igénybe vett szolgáltatások költségeként számol el.

üdvözlettel,