Külföldre történő számlaadás

Kérdés

Tiszteletem! Az lenne a kérdésem , hogy katáskéntszlovákiai cég részére milyen feltételek mellett adhatok számlát 2018- ban?


Válasz

Tisztelt Kérdező!

A kérdés nem egyértelmű, nem derül ki pontosan, hogy a közösségen belüli számlázás melyik területére vonatkozik.

Általánosságban elmondható, hogy ha a katás alanyi adómentes adóalany a Közösségen belülre terméket értékesít - és ennek a forintra átszámított értékével együtt is tudja tartani az évi 8 000 000 forintos árbevételi értékhatárt, - a közösségi adószámmal rendelkező tagállami adózónak, akkor a magyar adóalany áfa nélkül számláz, és emiatt nem kell közösségi adószámot kérnie A számlában feltünteti a jogállása szerinti mentességet, így a másik tagállami beszerzőnek nem keletkezik saját országában adókötelezettsége.

A közösségen belüli termék beszerzés esetén meg kell nézni, hogy a belföldi adóalany a kivételes beszerzői értékhatárba belefér-e. Magyarországon ez az értékhatár 10 ezer euro. Ami azt jelenti, hogy ha  beszerzés esetén nem haladja meg ezt az értékhatárt, akkor nem kell közösségi adószámot kiváltani, vagy ha már van, akkor nem kötelező megadni,  és így az eladó adómértékével kiállított számlájának bruttó értékét könyveli le.

Amennyiben az alanyi adómentes adóalany a Közösség másik tagállamában illetőséggel rendelkező adóalanynak szolgáltatást nyújt vagy szolgáltatást vesz tőle igénybeaz első teljesítést megelőzően közösségi adószámot kell kérnie. Ha az értékesített szolgáltatás az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 37-49.§-ai szerint külföldön teljesítettnek minősül, akkor a kibocsátott számlára rá kell írni, hogy az áfa-törvény területi hatályán kívüli értékesítés.