Külföldre teljesített szolgáltatás számlázása

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben "egyéb számítástechnikai szolgáltatás" jellegű szolgáltatásról számláznék egy németországi cégnek rendszeresen havonta, szükséges-e közösségi adószámot igényelnem alanyi adómentes KATA-s egyéni vállalkozóként, illetve milyen nyilvántartást, bevallást kéne készítenem. Az összeg a számlán Euro-ban is megadható vagy kizárólag Forintban? Köszönettel,


Válasz

Tisztelt Kérdező!

A törvény 193.§ (1) bekezdésének d) pontja értelmében az adóalany az alanyi adómentesség időszakában nem járhat el alanyi adómentes minőségében, a külföldön teljesített szolgáltatásnyújtása esetében. Tehát ugyanazok a szabályok vonatkoznak rá az áfa szempontjából, mint az általános szabályok szerint adózókra.

Az áfatörvény területi hatályán kívüli szolgáltatások értékesítéséről beszélünk, a teljesítési hely az igénybevevő székhelye telephelye.

Közösségi adószámot kell kérnie ilyen esetben az alanyi adómentességet választó adóalanynak is, az első külföldre történő szolgáltatásnyújtást megelőzően. El kell kérni az üzleti partner közösségi adószámát, mely igazolja adóalanyiságát. Ebben az esetben az egyéni vállalkozónak áfa nyilvántartási, bevallási és összesítőnyilatkozattételi kötelezettsége keletkezik

A számlán szereplő adóalap külföldi pénznemben is kifejezhető, azonban az áthárított adót a bizonylaton forintban is fel kell tüntetni.