Külföldi munka esetén érdemes európai egészségbiztosítási kártyát rendelni

Az európai egészségbiztosítási kártya utazás és ideiglenes külföldi tartózkodás során, betegség vagy baleset esetén 31 európai országban (az EU 27 tagállamában, Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában és Svájcban) teszi lehetővé az állami egészségügyi szolgáltatások igénybevételét.

A kártya ugyanolyan feltételek mellett, ugyanolyan áron (néhány országban ingyen) jogosít sürgős kezelés igénybevételére, mint azokat, akik az adott országban vannak biztosítva.
Európában jelenleg több mint 188 millióan rendelkeznek ilyen kártyával (vagy ideiglenes kártyahelyettesítő nyomtatvánnyal). Ez az EU teljes népességének több mint 37 százalékát jelenti.

Hogyan és ki igényelheti a kártyát?

Az Európai Egészségbiztosítási Kártyát a lakóhely szerinti illetékes megyei egészségbiztosítási pénztárnál (MEP) lehet igényelni személyesen vagy meghatalmazott útján. A kiállításhoz személyazonosságot igazoló okmány, TAJ számot igazoló okmány és jogosultságot igazoló dokumentum (pl. munkáltatói igazolás, hallgatói jogviszony-igazolás, nyugdíjas igazolvány, stb.) szükséges. Az átvétel viszont mindig személyesen történik, az átvételi elismervény aláírásával.

Európai Egészségbiztosítási Kártya vagy utasbiztosítás?

Az Európai Kártya és az utasbiztosítás kiegészítő, de egymástól függetlenül és más-más célból felhasználható biztosítások.
Ideiglenes külföldi tartózkodás esetén érdemes mind az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, mind pedig az utasbiztosítást beszerezni és még az utazás előtt egy kicsit betekinteni a "célország" társadalombiztosítási rendszerébe, illetve a tb által fizethető ellátások és gyógyszerek körébe, nehogy meglepetés érjen bennünket. Érdemes ellátogatni az Egészségbiztosítási Pénztár honlapjára (www.oep.hu), vagy telefonos információt kérni az EU vonalon 06 40 200 347.