Közösségi áfa elszámolása

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy ha alanyi mentesként közösség területéről vesz igénybe szolgáltatást, illetve vásárol anyagot egy kft, akkor a felmerülő közösségi áfa költségként elszámolható e? Ha kérhetem könyvelési tételt is mellékeljen egy példán keresztül. Köszönettel.


Válasz

Tisztelt Kérdező!

Alanyi adómentes adóalanyra is vonatkozik a fő szabály miszerint a közösségen belülről történő termékbeszerzés után áfát kell bevallani és fizetni, kivéve, ha a beszerzett termékek összesített áfa nélküli értéke az előző évben és a tárgyévben sem haladja meg a 10 000 eurós értékhatárt. Abban az esetben, ha meghaladja a határértéket akkor az eladó által kiállított számlának bruttó összegét kell lekönyvelni beszerzésként.

Más szabály vonatkozik a közösségen belüli szolgáltatás igénybe vételére, ugyanis ebben az esetben az alanyi adómentes adóalany nem járhat el alanyi mentes minőségben. Közösségi adószámot kell kiváltani és a  közösségi  beszerzés szabályai alapján fogja az áfát fizetni, és a könyvelésben szerepeltetni