Közeledik a helyi adók befizetési határideje

Március 15. adózás szempontjából fontos dátum: eddig kell befizetni az önkormányzatok felé esedékes adók illetve adóelőlegek első féléves részletét.

A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény határozza meg a helyi adókra vonatkozó szabályokat. A törvény ad felhatalmazást a települési önkormányzatoknak arra, hogy illetékességi területükön, saját rendeletükkel helyi adókat vezessenek be.
Eszerint az önkormányzatok
- vagyoni típusú adók (építményadó, telekadó),
- kommunális jellegű adók (magánszemély kommunális adója, idegenforgalmi adó),
- és a helyi iparűzési adó bevezetésére jogosultak.
Az adó mértékét, az egyes adómentességeket megállapító helyi adó rendeletek az adott települések polgármesteri hivatalaiban és az önkormányzatok honlapján érhetőek el.
A helyi adókon kívül még az önkormányzati adókhoz tartozik a gépjárműadó (vagy teljesítményadó), és a termőföld bérbeadásából származó jövedelem utáni adó is.

Az iparűzési adó, az építményadó, a telekadó, a gépjármű adó, a magánszemély kommunális adója, és az idegenforgalmi adó
megfizetése két egyenlő részletben, adóév március 15-ig, illetve szeptember 15-ig esedékes.


Érdemes egyeztetni
Hasznos lehet kimutatást kérni az önkormányzattól és a kapott adatokat összehasonlítani a saját könyvelésünkkel. Így fény derülhet arra, ha a korábbi évekről esetleg elmaradt befizetés vagy túlfizetés történt.
Amennyiben eltérés mutatkozik a saját nyilvántartásunk és az önkormányzat adatai között, akkor célszerű leegyeztetni a különbség okát. Ez általában abból adódik, hogy egy korábbi késedelmes fizetésre az önkormányzat késedelmi kamatot számított fel, ami nem lett a vállalkozónál lekönyvelve és kiegyenlítve, az önkormányzatok pedig az adóra befizetett összegek egy részét késedelmi kamatra tudták be, és ezért a kimutatásaikban az adó úgy szerepel, hogy nem lett teljes összegben befizetve.