Kötelezettség csökkenés

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Átvettem egy cég könyvelését 2011-től. A régi könyvelőtől kapott 2010 záró főkönyvi kivonat tartalmaz Apeh késedelmi pótlék soron 45.000 Ft-ot, ami az apeh folyószámlán szerepelt is, mint előírás. Aztán a folyószámlán az Apeh egyszer csak 2011-ben ugyanezt az összeget mínusz előjellel lekönyvelte, mert egy pótlékmentes fizetési kedvezményt adott a cégnek, amit határidőre teljesített is a cég 2011 januárban,így a korábbi előírást törölte, az adó folyószámla egyenlege nulla lett. Kérdésem az lenne, hogy ennek a visszakönyvelése hogy történjen? Mivel nyitó egyenlegem volt azt a 491-el szemben nyitottam. Ha most az Apeh kötelezettséget csökkentem, pl T 46334 Apeh késedelmi pótlék- K 86998 Apeh késedelmi pótlék (mintha storníroznám az előző évi könyvelési tételt), akkor költség számlám, mivel nincs rajta más tétel követel egyenlegű lesz. Ebben az esetben ez hogy szerepel a beszámolóban? Mintha bevétel lenne? Általában mi a helyzet,ha pl egy bevétel számlának év végén tartozik egyenlege vagy egy költség, ráfordítás számlának követel egyenlege van. Köszönettel

Válasz

Általánosságban nem lehet megválaszolni, mi van akkor ha egy bevételi számlának tartozik, vagy egy költség ráfordítás számlának követel egyenlege van!
Meg kell nézni a konkrét esetet, hogy nem történt-e valami hiba a könyvelésben!
Valószínű azonban,  hogy amennyiben indokolt,  akkor a bevétel tartozik egyenlegéből ráfordítás lesz, a ráfordítás követel egyenlegéből pedig bevétel!
Amennyiben az adófolyószámlán előírt kötelezettséget a hivatal törölte, úgy akkor az egyéb bevétellel szemben lehet rendezni a főkönyvben, és megteremteni az egyezőséget!