Kiküldetés elszámolása

Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőben kérném a segítségét:>>> Egy Kottaforgalmazással foglalkozó KFT ügyvezetője kiment Kínába egy zenei vásárra. Mi számolható el költségként? Milyen napidíjat? Nincs bejelentve a vállalkozásba, mert van főfoglalkozása és magánvállalkozása is. Hogyan kell könyvelni a kiküldetés költségét? Köszönöm szépen! üdvözlettel: Laki Elvira

Válasz

Az ügyvezetőt, aki – bar a kérdésből nem derült ki , valószínűsíthető, hogy -  egyben a társaság tulajdonosa is, mindenképpen be kell jelenteni a társaságba, mivel személyesen is közreműködik!
Sajnos ebben az esetben a személyes közreműködés, már egy átutalási megbízás aláírásával is megvalósul.
Sajnos  2010-től, hogy a külföldi utakra adott napidíjak adómentessége megszűnt 2011. december 31.-ig. 2012-től újból lehet külföldi napidíjat elszámolni.
Hivatali, üzleti utazásnak minősül az olyan utazás, amely a magánszemély jövedelmének megszerzése érdekében, a kifizető tevékenységével összefüggő feladata ellátása érdekében szükséges.
Nem tekinthető hivatali, üzleti útnak az olyan utazás, amely valós tartalma alapján csak látszólagosan az. Tehát az utazásra vonatkozó dokumentumok, az útvonal, a tartózkodási idő, valamint a szakmai és szabadidőprogram aránya illetve további tények azt támasztják alá, hogy valójában nem hivatali, üzleti útról van szó
Üzleti úton adómentes:
Az igazolt dokumentumokkal alátámasztott  szakmai programokon kívül az utazás a szállás értéke, a repülőn felszolgált étel, a szállás árában lévő reggeli, de minden más egyéb  igénybevett szolgáltatás egyes meghatározott juttatásként adózik.