Kft járulékfizetése

Kérdés

Tisztelt Pallas! 1. Egy Kft résztulajdonosa, aki nincs megbízva ügyvezetéssel, jelenleg GYET-en van. Javadalmazást nem kap. Személyesen jelenleg nem közreműködik, de ez társasági szerződésben nincs kizárva. Be kell-e jelenteni a T1041-esen és ha igen, milyen jogviszonnyal? 2. Ha megszűnik a GYET, akkor ő utána, mint tulajdonos, keletkezik-e járulékfizetési kötelezettség, ha továbbra sem közreműködik személyesen? 3. Ha valaki csak tulajdonos egy Kft-ben és nem ügyvezetéssel megbízott és nincs máshol biztosítási jogviszonya, akkor keletkezik-e járulékfizetése? 4. Megbízási jogviszonyt létesítenénk januárban egy magánszeméllyel, akinek máshol van főállása. Nem minden hónapban lesz fizetve megbízási díj, mondjuk januárban nem, februárban igen, márciusban nem, áprilisban igen, és amelyik hónapban igen, az sem éri el a minimálbér 30%-át. Kell-e januárban T1041-est küldeni a jogviszony létrejöttéről vagy csak akkor, ha kifizetés lesz? Kell-e minden hónapban 08-ast küldeni, vagy csak ha volt kifizetés? Válaszukat előre is köszönöm.

Válasz

Tisztelt Kérdező!

Ha a Kft résztulajdonosa nem lát el ügyvezetői feladatokat és a társaságban semmilyen jogviszonyban nem dolgozik, személyesen nem működik közre, akkor nem keletkezik biztosítási jogviszonya, így a 14T1041-es nyomtatványon, mint biztosítottat nem kell bejelenteni.

A jogviszony a GYET-től független, azaz amennyiben a GYET megszűnése után sem fog dolgozni a Kft-ben, személyesen nem működik közre, akkor továbbra sem keletkezik a Kft-ben biztosítási jogviszonya.

Ha ezen résztulajdonosnak nincs máshol biztosítási jogviszonya, de minimum egy éve Magyarországon lakik, akkor köteles a NAV-hoz havonta 6.810. forint egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni.

Az Ön által leírt megbízási jogviszonyban – amelyben, ha megbízási díj fizetés is történik, az akkor sem éri el a minimálbér 30%-át – biztosítási jogviszony nem keletkezik. 14T1041-es nyomtatványt nem kell beküldeni, mert az a munkáltató vagy a kifizető által foglalkoztatott biztosítottak adatairól szól és ez esetben biztosítási jogviszony nem áll fenn. 08-as bevallást minden adó és járulékköteles jövedelemről el kell készíteni. Ez esetben járulékfizetés ugyan nem keletkezik, de a kifizetésre és a személyi jövedelemadóra tekintettel azonban a 08-as bevallást be kell küldeni. Kifizetés hiányában nullás bevallást kell beadni.

 

üdvözlettel,