kényszer nyugdíjazás

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közalkalmazott vagyok 37éve,januárban betöltöttem a nyugdíj korhatárt ,és megvan a 40 évem is.Kényszer nyugdijba küldenek 05.15.-vel.Szeretném megkérdezni megillet-e végkielégités,felmentési idő,és jár vagy csak adható?Köszönöm válaszát! Üdvözlettel:Nóra

Válasz

Kedves Nóra!
A közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény alapján a munkáltató a közalkalmazotti jogviszonyt felmentéssel többek között akkor szüntetheti meg,
ha a közalkalmazott a felmentés közlésének, illetőleg legkésőbb a felmentési idő kezdetének napján az Mt. 294. § (1) bekezdés g) pontja alapján nyugdíjasnak minősül. Azaz az Ön esetében ez az eset áll fenn.
A munkáltató által történt felmentés esetén természetesen jár a felmentési idő, azaz ez nem csak adható, hanem kötelező is megadni.
Felmentési idő:
Felmentés esetén a felmentési idő minimum 60 nap, maximum 8 hónap.
A munkáltató legalább a felmentési idő felére köteles Önt a munkavégzés alól mentesíteni.
A munkavégzés alól a közalkalmazottat - a mentesítési idő legalább felének megfelelő időtartamban a kívánságának megfelelő időben és részletekben kell felmenteni.
Végkielégítés:
Sajnos nem jogosult végkielégítésre a közalkalmazott, ha a közalkalmazotti jogviszony megszűnésének időpontjában nyugdíjasnak minősül [Mt. 294. § (1) bekezdés g) pont].
Szeretném felhívni a figyelmét a 78. § (4) bekezdésére, amely az Ön esetében nagyon fontos.
„Ha a közalkalmazott közalkalmazotti jogviszonya - a 25. § (2) bekezdés b) pont 1. alpontja szerinti áthelyezés vagy g) pont ga) alpontja szerinti rendkívüli felmentés kivételével - megszűnik és legkésőbb a megszűnés időpontjában nyugdíjasnak minősül [Mt. 294. § (1) bekezdés g) pont] vagy felmentésére a 30. § (4) bekezdése alapján kerül sor, továbbá legalább harmincöt évi közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezik, a negyvenéves közalkalmazotti jogviszonnyal járó jubileumi jutalmat részére a jogviszony megszűnésekor ki kell fizetni.”
Mivel Ön 37 éve közalkalmazotti jogviszonyban áll és Ön az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte és az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel is rendelkezik, ezért jár Önnek a 40 éves jubileumi jutalom, ami öt havi illetmény.