KATA és táppénz

Kérdés

Kedves Szakértő! Bt beltagjaként KATA-s vagyok. Sajnos megbetegedtem, és odáig már eljutottam, hogy jogosult vagyok táppénzre, de nem tudom, hogy mindeközben kell-e fizetnem továbbra is a havi 50 ezer Ft-ot és adminisztrative mi a teendőm. Segítségüket köszönöm.


Válasz

Tisztelt Kérdező!

A kisadózásról szóló törvény alapján nem kell megfizetni a kisadózó után a tételes adót azon hónapokra vonatkozóan, amelyek egészében a kisadózó

a) táppénzben, baleseti táppénzben, csecsemőgondozási díjban, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban vagy ápolási díjban részesül,

b) katonai szolgálatot teljesítő önkéntes tartalékos katona,

c) fogvatartott,

d) egyéni vállalkozói tevékenységét szüneteltette,

kivéve ha a kisadózóként folytatott tevékenységébe tartozó munkát végez.

Nem kell megfizetni a kisadózó után a tételes adót azon hónapokra vonatkozóan sem, amelyben a táppénzes állapot legalább 30 napig fennállt.

Azaz, ha Ön hosszabb ideig betegeskedik és erre az időre táppénzt kap, akkor ezen időszakra nem kell a tételes adót megfizetni. Azt, hogy Ön táppénzben részesül a tárgyhónapot követő hónap 12. napjáig köteles bejelenteni a NAV-hoz. Az adóhivatal tájékoztatása szerint, a bejelentést minden érintett hónapra meg kell tenni, melynek elmulasztása esetén a tételes adó összege a kisadózó vállalkozás folyószámláján előírásra kerül.