KATA

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Beltag, kültag KATA-s vállalkozó. A kültag dolgozik. 5 hónap alatt elérték a 6 milliós határt. Innentől nem fognak számlát kiállítani, munkát sem végezni. Mivel csak egyiknek kötelező a KATA szerinti adózás, úgy gondolták, hogy a beltag maradna a 25000Ft megfizetése mellett és a kültag kilépne és kültagi minőségében nem csinálna semmit és nem is fizetné a 25000Ft-ot. Mindkettőnek van főállása máshol. Majd jön az évvége és a maradék pénzt felvehetik. Kérdés, hogy a KATA-s jogszabály nem tiltja a kilépés lehetőségét, csak azt írja elő, hogy legalább az egyiknek kell fizetnie az adót viszont a KATA szerint fizet meg minden adót. De akkor aki kilépett, ő hogy fog adózni a bevétel után? Logikusan az következne, hogy arányosítunk. A rá eső bevételt elosztom 12-vel és kiveszem az 5 hónapot, majd a maradék után megfizet mindent. Azonban ezt jogszabályban nem találom, a NAV emberei bizonytalanok. Ezt úgy lehetett volna jól megoldani, ha a társasági szerződésben a beltag 90%-ot a kültag 10%-ot kapott volna a maradék bevételből, így a beltag felveszi a pénzt és a kültag csak 10% után fizet. Azonban ez sajnos náluk fordítva van. Előre is köszönöm válaszukat! Tímea

Válasz

Tisztelt Kérdező,

Sajnos a KATA törvény nem rendelkezett a kültagra vonatkozóan, a Gt szabályai szerint kell eljárni.

A tételes adó megfizetésénél figyelembe kell venni, hogy a személyes közreműködés pedig már akkor is megvalósul, ha valamit aláír a kültag, például szerződést, taggyűlési határozatot…stb.

A KATA hatálya alatt álló betéti társaságoknak és közkereseti társaságoknak év végén rendelkezniük kell a társaságban keletkezett bevétel felosztásáról. 

Tekintettel arra, hogy a tételes adóról szóló törvény nem írja felül a gazdasági társaságokról szóló törvényt, ezért a bevétel felosztását a társasági szerződésben foglalt tulajdoni hányadok arányában célszerű végrehajtaniuk. 

A bevétel felosztása során a tulajdonosok adófizetési kötelezettsége eltérhet egymástól. Azon tagok (jelen esetben a beltag), akik a tételes adó hatálya alá tartoznak, mentesülnek a közteher fizetési kötelezettség alól azon jövedelem után, amely tulajdoni hányaduk arányában megilleti őket a vállalkozás bevételéből

Azon tulajdonosok, akik nem tartoztak a tételes adó hatálya alá (jelen esetben a kültag) az adóévben, a tulajdoni hányaduk arányában kivett jövedelem vonatkozásában az egyéb jövedelmekre vonatkozó szabályok alapján kell teljesíteniük adókötelezettségüket.

üdvözlettel,