kapcsolt vállalkozás

Kérdés

A 2010. évi szabályozás sok szakértő számára is nehezen értelmezhető, ezért a következő kérdést tenném fel. Adott egy kft 3 tulajdonos 33-33-33 %-os arányban. Senkinek nincs többségi befolyása! Viszont mindenkinek van egyéni vállalkozása, és ezek az egyéni vállalkozások is fognak a kftnek számlázni. Itt kell kapcsolt vállalkozásról beszélnünk? Legjobb tudásom szerint a Kft-nél nem kell bejelentést tenni, hogy az egyéni vállalkozások kapcsoltak lennének, hisz többségi befolyás nem áll fenn. Viszont az egyéni vállalkozásoknak, amikben a vállalkozók egyedüli tulajdonosok, nyilatkozniuk kell, hogy kapcsolt vállalkozás a Kft? Előfordulhat, hogy az egyéni vállalkozóknak be kell jelenteniük, míg a kftnek nem? Vagy ez csak "párban" működik? Köszönöm válaszukat! És gratulálok ehhez a színvonalas oldalhoz. Üdvözlettel: Szőke Viktória

Válasz

2010-től változott a kapcsolt vállalkozás meghatározása, de kizárólag a  társasági adó rendszerében.

Ha megnézzük a régi és az új fogalmat, akkor azt látjuk, hogy lényegében  két változást találunk:

Az első az, hogy kapcsolt vállalkozásnak minősül az adózó és a külföldi telephelye is, mintha független vállalkozások lennének. Ezért az ő esetükben is vizsgálni kell a szokásos piaci ártól eltérő ár alkalmazását az előírt feltételeknek megfelelően.

A második, hogy a közeli hozzátartozókat - ha két vagy több vállalkozásban külön - külön rendelkeznek többségi befolyással, - ún. harmadik személynek kell tekinteni, és ezért a vállalkozások között értelmezhetővé válik a kapcsolt viszony. Így van ez még akkor is, ha egymás cégében nincs tulajdonrészük. Ez a veszélyesebb változás azokra vonatkozóan, akik közeli hozzátartozói is egy-egy vállalkozás többségi tulajdonosai.
Közeli hozzátartozók a Polgári Törvénykönyv szerint, a házastárs, a bejegyzett élettárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és neveltgyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő, valamint a testvér.
Két társaság kapcsolt vállalkozási viszonyának megítélésénél először az egyik társaságban kell vizsgálni, hogy valamely tagja rendelkezik-e benne többségi befolyással  (felhívnám a figyelmet, hogy itt nem csak a %-os arányról van szó!).
Ennek során a társaságban részesedéssel bíró közeli hozzátartozók szavazati jogát össze kell számítani. Ezt követően meg kell vizsgálni, hogy ugyanezek a körülmények a másik társaságban is fennállnak-e. Amennyiben mindkét társaságban van többségi tulajdonos, meg kell nézni, hogy a többségi tulajdonosok egymásnak közeli hozzátartozói-e vagy sem. Amennyiben igen, akkor a két társaság egymással kapcsolt vállalkozás.
Bejelentést és a szokásos piaci árra vonatkozó nyilvántartást a Tao-tv. 18. §-ának (5) bekezdése szerint a kapcsolt vállalkozási viszonyban lévő gazdasági társaság, egyesülés, európai részvénytársaság, szövetkezet, európai szövetkezet és külföldi vállalkozó köteles elkészteni, ha
- az adóév utolsó napján nem minősül kisvállalkozásnak, vagy
- nem közhasznú, kiemelkedően közhasznú nonprofit gazdasági társaság, vagy
- kapcsolt vállalkozása nem az állam.
A fentiekből kitűnik, hogy az egyéni vállalkozók esetében nincs a szokásos piaci árra vonatkozó dokumentációkészítési kötelezettség.