Jusson eszünkbe a felajánlható 1% is!

Jövedelemadó bevallásunk elkészítésekor minden évben rendelkezhetünk a befizetett adónk 1+1 százalékáról. 1997 óta ajánlhatjuk fel az adónk 1 százalékát, 1998 óta pedig 1+1 százalékot. Mindkettőt magukat adományok segítségével fenntartó szervezeteknek ajánlhatjuk fel, az elsőt civil és nonprofit szervezeteknek (alapítványoknak, egyesületeknek, közhasznú társaságoknak stb.), az utóbbit Magyarországon bejegyzett egyházaknak vagy az Országgyűlés által kijelölt kiemelt előirányzatnak. A felajánlott összegek nem kerülnek be az államháztartásba, hanem egyenesen a kedvezményezetteknek utalják át őket.

Az adó 1 százalékáról egy külön erre a célra szolgáló nyomtatvány segítségével lehet rendelkezni. A rendelkező nyilatkozat kitöltése 1 percnél is kevesebb időt vesz igénybe, és célszerű az adóbevallással együtt kitölteni, illetve a bevallással együtt postára adni, de 2014. május 21-ig attól külön is megküldhetjük a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV).

Nagyon fontos, hogy a felajánlást a törvény által előírt formátumban készítsük el, hiszen az előírások megszegése érvénytelenítést vonhat maga után. Az érvénytelenítés pedig természetesen azt jelenti, hogy a támogatni kívánt szervezet elesik az adományunktól. A civil- és nonprofit szervezetek által a meg nem tett, illetve érvénytelenül elkészített felajánlások révén „elbukott” összeg minden évben 3–6 milliárd forint között mozog.