Jövőre jön az áfaanalitika

Félmillió forintot elérő vagy meghaladó adótételeknél jövőre kötelező lesz a részletes áfabevallás, más néven az áfaanalitika.

Az áfatörvény módosításával 2013. január elsejétől az áfa bevallására kötelezett adózóknak részletesen kell nyilatkozniuk minden olyan belföldi termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás kapcsán kibocsátott és/vagy befogadott számláról, amellyel összefüggésben legalább félmillió forintos áfafizetési kötelezettségük keletkezik, vagy amely után ilyen mértékű adólevonási jogot gyakorolnak.
A friss adómódosítás szerint az adózók olyan adatokat is kötelesek lesznek feltüntetni a bevallásokon nyilatkozatban, mint az adószám, a csoportos áfaszám, az áfa alapja és az áthárított áfa összege, vagy a számla sorszáma. A részletes adatközlésre az érintett elszámolási vagy adólevonási időszakról szóló bevallásban kell sort keríteni.
Ez a kötelezettség akkor is fennáll majd, ha ugyanazon adóalanyok között a félmillió forintos limit több ügylet és számla kapcsán adódik össze a meghatározott bevallási időszakban. Ugyanez igaz akkor is, ha a legalább félmilliós tétel számla módosításával vagy érvénytelenítésével születik meg.
A kötelezettség teljesítésének nyomatékosítása céljából mulasztási bírság fog kapcsolódni annak elhagyásához, illetve hiányosságához.