Jelenleg a NAV nem tudja behajtani a kamarai tartozást

Mint arról korábban hírt adtunk, januártól regisztráltatniuk kell magukat a vállalkozásoknak a helyi kamaráknál, ami mellé 5000 forintot is be kell fizetniük. Az elmaradt befizetések behajtása az adóhatóság feladata lesz, azonban a  jelenlegi szabályok miatt a NAV egyelőre nem tudja ezt teljesíteni, mivel az összeg önmagában túl alacsony az eljárás elindításához.

Bár az adóhatóság feladata lenne a kötelező kamarai regisztráció mellé befizetendő pénz behajtása a nem fizetőktől, a jelenlegi szabályok szerint az összeg túl alacsony ahhoz, hogy a hatóság eljárást indítson.
Varga Árpád, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökhelyettese az origonak adott nyilatkozatában elmondta, hogy az adóhatóság csak legalább tízezer forintos közteher-elmaradásnál kezdeményezhet végrehajtást, míg a kamarai tagdíj éves összege ennek a fele.
"Amelyik vállalkozás nem fizeti meg ezt a viszonylag kis összeget, az vélhetően más közterheivel is elmaradásban van" - tette hozzá, vagyis ezáltal könnyebben lehet fellépni a renitens vállalkozásokkal szemben.
Viszont ha valaki csak a regisztrációs összeggel tartozik az államnak (tehát semmilyen más, behajtandó tartozása nincs), az ellen a jelenlegi szabályok szerint nem indíthat eljárást a NAV, egy évig legalábbis biztosan nem. Varga célzott arra, hogy hamarosan emiatt törvényváltoztatás lesz.
Kapcsolódó írások:
A kamarai regisztrációról

Kamarai regisztráció már online módon is