Járulékfizetés BT. beltag után

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Járulék fizetéssel kapcsolatosan lenne kérdésem. Adott egy betéti társaság beltagja. Gyermeke, aki már 9éves, sajnos tartósan betegnek szàmít, így GYES-t folyósítanak a beltag részére. A kérdésem az lenne, hogy amíg keresőtevékenységet nem végez a beltag a bt-ben, semmilyen jövedelmet nem kap havonta a bt-től, csak GYES-t kap, az ügyvezetéssel járó minimális feladatokat elláthatja megbízással ingyen? Vagy ebben az esetben is meg kellene fizetni a min.járulékok összegét? Illetve a T1041-es nyomtatványon, milyen kóddal kellene jelenteni, milyen társas vállalkozó lesz? Előre is nagyon szépen köszönöm a segítségét!


Válasz

Tisztelt Kérdező!

Ha a tag megbízásban ügyvezetést lát el, akkor az 1997. évi LXXX. törvény alapján társas vállalkozónak minősül.

A társas vállalkozóként dolgozó ügyvezető biztosítási kötelezettsége a vezető tisztségviselői jogviszony létrejöttétől annak megszűnése napjáig tart.

Társas vállalkozónak a gyes folyósítása alatt nem kell tb közterheket fizetnie, kivéve ha a gyes alatt személyesen tevékenykedik a társaságban. Az ügyvezetői feladatok ellátása pedig megvalósítja ezt a személyes közreműködést, tevékenységet. Erre tekintettel a társas vállalkozóként dolgozó ügyvezetőnek fizetni kell legalább az ún. minimális alapok szerint a tb közterheket.

Megjegyzés: Ez a fizetési kötelezettség akkor nem állna fenn, ha a tag gyes alatt nem látná el az ügyvezetői teendőket. Ez pl: akkor valósulhatna meg, ha lenne a társaságnak egy másik ügyvezetője is, és csak a másik ügyvezető tevékenykedne a beltag helyett.

Minimális alapok: A társas vállalkozói jogviszonyban – még akkor is, ha a tag ingyen látja el a tevékenységét - a 8,5 százalék egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulékot meg kell fizetni, amelynek az alapja havonta legalább a minimálbér másfélszerese, továbbá a fizetendő 10 százalék nyugdíjjárulék alapja minimum a minimálbér, míg a 19,5 százalék szociális hozzájárulási adó és 1,5 százalék szakképzési hozzájárulás alapja legalább a minimálbér 112,5 százaléka.

(Minimálbér: havi 138 000 Ft, legalább középfokú végzettséget igénylő tevékenység esetén pedig a garantált bérminimum, azaz havi 180 500 Ft - középfokú végzettségnek minősül a szakmunkás-iskola is.)

A gyermekgondozást segítő ellátást (gyes) a 08-as nyomtatványon kell szerepeltetni és ennek keretében kell kitölteni a 600-601. sorokat is.