Járulék

Kérdés

Hogyan kell megállapítani egy Kft-nél a járulékot, ha a tag személyesen és ténylegesen közreműködik a társaság tevékenységében és a tag magyar állampolgár, de nem rendelkezik belföldi lakhellyel?

Válasz

A magyar biztosítási jogviszony független a magyar állampolgárságtól, és a magyar lakóhelytől. Azaz biztosított lehet Magyarországon egy olyan külföldi állampolgár is, akinek a lakóhelye külföldön van, ha magyar társadalombiztosítás szerinti jogviszonyban dolgozik.
Az ügyvezetői tevékenység, társadalombiztosítási szempontból munkaviszonyban, vagy társas vállalkozói jogviszonyban, választott tisztségviselői jogviszonyban látható el.
Az Ön által leírt tag társas vállalkozói jogviszonyban látja el az ügyvezetői tevékenységet. Ez esetben a 10 százalék nyugdíjjárulék alapja havonta legalább a minimálbér, a 8,5 százalék egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék alapja havonta legalább a minimálbér másfélszerese.
A biztosított ügyvezető után meg kell fizetni a 27 százalékos mértékű szociális hozzájárulási adót is, amelynek alapja havonta legalább a minimálbér 112,5 százaléka. (Minimálbér: havi 98.000. forint, legalább középfokú végzettséget igénylő tevékenység esetén pedig a garantált bérminimum, azaz havi 114.000. forint - középfokú végzettségnek minősül a szakmunkás-iskola is-.)