Használt autó értékesítések esetében ÁFA levonása

Kérdés

Tisztelt Szakértő!

A következő kérdésben szeretném a segítségét kérni. Egy használt autókereskedő alkalmazza értékesítéskor a különbözeti áfát. Az értékesítése döntő többségben különbözeti áfával történik. A kérdés, hogy a megvásárolt használt gépjárművekhez vásárolt alkatrészek illetve egyéb szerelési költségek áfája levonásba helyezhető e?
Válaszát előre is köszönöm!


Válasz

Tisztelt Kérdező!

Az Áfa törvény a 222. § (1) a pontja szerint ” a használt ingóság, műalkotás, gyűjteménydarab, régiség beszerzéséhez - ideértve ezek Közösségen belüli beszerzését is -, importjához kapcsolódó előzetesen felszámított adó levonására nem jogosult”

A fenti rendelkezés szerint a viszonteladónak a különbözeti adózással érintett termékeinek a beszerzéséhez, importjához kapcsolódó áfa van kizárólag levonási tiltás alatt, az egyéb input áfa az Áfa törvény általános szabályaiban előírt feltételek fennállása esetén levonhatóvá válik

Így lehetőség van a viszonteladók által értékesített használt gépkocsi javítására, karbantartására jutó áfa 50 %-ának levonásra  ( Áfa tv. 124.§ (4) ).