Gyermekgondozási díj gyám részére

Kérdés

Jó napot! Olyan kérdésem volna, hogy: a feleségemmel neveljük az unokánkat aki 9 hónapos. Törvényesen is a gyámjai vagyunk. Családbafogadás történt. A feleségem ugye kapja a Gyest. De mivel nincs meg a munkaviszonya, így én (papa) venném igénybe a Gyedet. Jogosult vagyok- e? Illetve ha igen, akkor ugye dolgoznék ugyanúgy tovább, de szeretnék egy csavart beletenni, hogy ha megkapom a Gyedet, akkor a jelenlegi munkáltatómnál kérném a fizetés nélküli szabadságot, ugye gyermekgondozás céljából, és máshova másik munkáltatóhoz mennék dolgozni (továbbra is a mama maradna otthon persze fizetnénk utána a tb-t. )míg Gyeden vagyok, illetve ha lejár a Gyed esetleg ott is maradni.? Köszönöm. Tisztelettel


Válasz

Tisztelt Kérdező!

Gyermekgondozási díjat kaphat a gyám is, azaz a hatályos szabály alapján az 1997. évi XXXI. törvény 5. § sz) pontja szerinti – családbafogadó gyám. Azaz Ön jogosult lehet gyermekgondozási díjra, ha az alábbi feltétel fennáll:

Tekintettel arra, hogy Ön munkaviszonyban áll, akkor lesz jogosult a gyermekgondozási díjra, ha

-       a gyermek születését megelőző 2 éven belül Önnek van 365 napon biztosításban töltött ideje, és

-       a gyermeket saját háztartásában neveli.

A 9 hónapos gyermekre járó gyermekgondozási díj alatt Ön dolgozhat, még oly módon is, hogy a munkaviszonyában fizetés nélküli szabadságon van, és másik jogviszonyban dolgozik. A gyermekgondozási díj alatti keresőtevékenységnél nincs sem idő-, sem jövedelemkorlát.