GYED extra és szabadság kérdése

Kérdés

Tisztelt Pallas 70 Oktatási Központ! GYED extrához kapcsolódó kérdésem lenne! GYED mellett 2015.01.01-től munkaviszonyba áll korábbi munkahelyén a kismama. A jelenlegi törvények alapján GYED extrába részesül, GYED mellett munkaviszonyból is jövedelmet kap. Kérdésem az lenne, hogy a szülési szabadsága alatt felgyülemlett szabadságát mikor veheti ki? Mivel január 1-től két jogviszonya van, egy GYED + egy munkaviszony is, ezért a felgyülemlett szabit csak a GYED lejártával (2015. év vége) indíthatja el, jelenleg pedig a munkaviszonyból származó szabiját használhatja. Vagy kiveheti január 1-től is a felgyülemlett szabadságát, függetlenül attól, hogy mikor jár le a GYED. Köszönettel!


Válasz

Tisztelt Kérdező!

Nincs olyan szabály, amely azt mondaná ki, hogy a gyermek gondozása alatt felhalmozódott szabadságot, csak a gyermekgondozási ellátás lejártát követően lehetne kiadni, különös tekintettel arra, hogy a gyermek egyéves kora után már az ellátás folyósítása alatt is lehet dolgozni.

Erre tekintettel a 2012. évi I. törvény 122. § - 125. § szabályai szerint kell eljárni, azaz

- a szabadságot, a munkavállaló előzetes meghallgatása után, a munkáltató adja ki,

- a szabadságot esedékességének évében kell kiadni,

- a szabadságot, ha a munkaviszony október elsején vagy azt követően kezdődött, a munkáltató az esedékességet követő év március 31-ig adhatja ki,

- a szabadságot, ha a munkavállaló oldalán felmerült ok miatt nem lehetett a fenti időszakban kiadni, az ok megszűnésétől számított hatvan napon belül ki kell adni,

- a munkáltató - a felek naptári évre kötött megállapodása alapján - a 117. § szerinti szabadságot az esedékesség évét követő év végéig adja ki.