GYED és ügyvezetés

Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2 személyes Kft-ben a feleség az ügyvezető a társasági szerződés szerint.Máshol nincs 36 órás munkaviszonya egyik tagnak sem. GYED-re a férj (másik tag)menne, aki jelenleg 4 órában munkaviszonyban dolgozik a Kft-ben. Lehet-e olyan megoldás, hogy a jelenlegi ügyvezető (feleség)4 órás munkaviszonyban dolgozzon és megbízza a másik tagot az ügyvezetéssel, aki ezt díjazás nélkül vállalná és közben GYED-en lenne? Köszönöm a segítségüket!

Válasz

Tisztelt Kérdező!

Az ügyvezetői tevékenység, társadalombiztosítási szempontból munkaviszonyban, vagy társas vállalkozói jogviszonyban, választott tisztségviselői jogviszonyban látható el. Munkaviszonyban ellátott ügyvezetői tevékenységnél a nyugdíjjárulék, az egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék alapja, valamint a társas vállalkozás által fizetendő szociális hozzájárulási adó alapja a munkaviszonyból származó jövedelem, amelynek napi 8 órás foglalkoztatás el kell érnie legalább a minimálbért. (Minimálbér: havi 98.000. forint, legalább középfokú végzettséget igénylő tevékenység esetén pedig a garantált bérminimum, azaz havi 114.000. forint - középfokú végzettségnek minősül a szakmunkás-iskola is-.)

Az ügyvezetői feladaton túl egyéb feladatokat is elláthat munkaviszonyban az ügyvezető. Ezeket a feladatokat a munkaköri leírásban kell részletesen ismertetni. Amennyiben a feladatait el tudja látni napi 4 órában, akkor a járulékfizetés valamint a szociális hozzájárulási adó alapjául vett minimális jövedelem minimálbér fele.

A fentieket azért részleteztem, mert én azt javasolnám Önöknek, hogy az ügyvezetést a jövőben is feleség lássa el napi 4 órában. A javaslatomat arra építem, hogy amennyiben a GYED-en lévő férj lenne az ügyvezető, akkor a következők szerint kellene eljárni:

1.) Társasági szerződést módosítani kellene, mert jelenleg a feleség látja el az ügyvezetést.

2.) 2013. július 5-étől már lehet GYED mellett munkát végezni. Ezt megelőzően erre nem volt lehetőség. Ez esetben a gyermekgondozási díjra jogosult férjnek írásban kell kérnie az egészségbiztosítónál a gyermekgondozási díj folyósításának szüneteltetését, ha a folyósításának ideje alatt dolgozik.

3.) Ha az ügyvezetést a férj látná el megbízásban, még ha azt díjazás nélkül is vállalja, akkor is a társaság tagjaként, ezen jogviszony alapján be kellene fizetnie a következő tb. közterheket:

10% nyugdíjjárulékot havonta legalább a minimálbér, és 8,5 % egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulékot havonta legalább a minimálbér másfélszerese után meg kell fizetni. Továbbá a biztosított ügyvezető után a társaságnak meg kell fizetni a szociális hozzájárulási adót is. Szociális hozzájárulási adó alapja havonta legalább a minimálbér 112,5 százaléka.