Gőzerővel folyik az szja-bevallások feldolgozása

Május 21-ig kellett benyújtania minden adózónak a tavalyi  jövedelemadó-bevallását.  A tegnap délelőtti adatok szerint az adóhivatalok eddig 3,1 millió adóbevallás érkeztetésével végeztek, ám még számos postazsák áll bontalanul, s minden egyes zsák további 26 ezer bevallást rejt.

A még zsákban lévő adóívek feldolgozásával a héten végeznek a hivatal munkatársai – írja a Napi Gazdaság.

Az eddig feldolgozott 3,1 millió adóbevallás alapján 676 ezren kaptak vissza kisebb-nagyobb összeget, összesen 38,48 milliárd forint értékben, így az átlagosan visszaigényelt összeg 56 923 forint volt.

A többség az egyéni bevallást választotta, de 18,5 ezer söralátét-bevallás is érkezett a NAV-hoz − ennél minden bizonnyal többet vártak az adóhivatalnál, igaz, idén debütált ez a számadási mód. Az egyszerűsített adóbevallással már jóval többen éltek: eredetileg 280 ezer adózó kérte, hogy adóbevallását a NAV készítse el a rendelkezésre álló adatok alapján, ám végül csak 256 ezren küldték vissza aláírva az így elkészített  egyszerűsített bevallást − mondta  a szóvivő. A lemorzsolódók között volt 13 ezer olyan adózó, akinek csak a nyugdíj vagy a gyes volt a jövedelme tavaly − így nekik nem is kellett semmilyen bevallást benyújtaniuk, de természetesen olyanok is voltak, aki nem voltak elégedettek a NAV számításaival vagy épp nem igényelhették az egyszerűsített megállapítást, hisz egyéni vállalkozók vagy őstermelők voltak, nagy összegű bevétellel.
Az adóhivatal adatai szerint a munkáltatók még június 11-ig további közel 600 ezer szja-bevallást nyújtanak be munkavállalóik nevében − ezzel zárható majd véglegesen a tavalyi adóbevallási szezon.